latinica  ћирилица
11/10/2018 |  11:27 ⇒ 12:23 | Autor: RTRS

Brčko: Konkurs za instaliranje led-rasvjete

U Brčkom bi uskoro trebalo da zaživi javno-privatno partnerstvo između Vlade Distrikta i privatnih preduzeća. Јedna od tih inicijativa jeste i raspisivanje konkursa u javno-privatnom partnerstvu za instaliranje led-rasvjete u svim dijelovima Distrikta.

Stalna komisija za javno-privatno partnerstvo u Brčkom dala je zeleno svjetlo za uklanjanje starog, nefunkcionalnog i skupog načina rasvjete i uvođenje nove led-rasvjete. Time bi kvalitet rasvjete u gradu i selima bio mnogo bolji, a i u budžetu bi ostalo mnogo novca.

"Smatramo da ćemo na godišnjem nivou uštede biti cirka milion maraka, zato što mi trenutno po sadašnjim cijenama trošimo preko dva miliona maraka na električnu energiju za javnu rasvjetu i održavanje", kaže šef Odjeljenja za komunalne poslove u Vladi Distrikta Zoran Bulatović.

U Brčkom je javna rasvjeta loša posebno u urbanom dijelu, i zato je led-rasvjeta dobrodošla.

Iako Zakon o javno-privatnom partnerstvu postoji pet godina, malo je investicija po tom osnovu u Brčkom. Poslije Centra za dijalizu, ovo je drugi takav projekat.

"Na žalost, mi kao zajednica nismo prepoznali prednosti javno-privatnog partnertsva, bilo je prethodnih godina pokušaja da se neke druge stvari riješe kroz privatno-javno partnerstvo, ali postoji određena sumnjičavost onih koji donose odluke", ističe šef za privredu u Vladi Distrikta Pero Gudeljević.

U Vladi očekuju da Skupština koja će o ovome raspravljati, neće opstruisati potrebe naroda. Komisija još nije utvrdila način finansiranja uvođenja led-rasvjete.

Samo su dva načina, jedan je kreditiranjem, a drugi uštedama koje će nastati upotrebom led-rasvjete od 50 do 70 odsto u odnosu na staru potrošnju.