latinica  ћирилица
11/10/2018 |  11:34 | Autor: SRNA

Slučaj "Monsanto": Odobreno novo suđenje

Sud u američkoj državi Kaliforniji odobrio je novo suđenje u slučaju protiv agrohemijske kompanije "Monsanto", kojoj je ranije presuđeno da mora da plati višemilionsku odštetu čovjeku oboljelom od raka, a koji je koristio njihovo sredstavo za uništavanje korova.
Monsanto (foto: ekonomskevesti.com) -
Monsanto (foto: ekonomskevesti.com)

Divejn Li DŽonson, 46-godišnji bivši čuvar i radnik na održavanju, dobio je avgustu na sudu pravo na odštetu u visini od 289 miliona dolara, tvrdeći da je od sredstva za uništavanje korova pod nazivom "raundup" obolio od raka, a da mu kompanija prethodno nije predočila moguće rizike.

"Monsanto", koji je sada u vlasništvu njemačke kompanije "Bajer", odmah je uložio žalbu na presudu, koja uključuju kaznenu odštetu i ekonomske gubitke. Takođe, u presudi je u avgustu rečeno da je "Monsanto" djelovao "zlonamjerno i vršeći pritisak".

Sudija Suzan Bolans iz San Franciska rekla je da je potrebno novo suđenje zbog "nedovoljnih dokaza koji bi opravdali kaznenu odštetu", piše list "Gardijan".

"Monsanto" tvrdi da je sasvim bezbjedno koristiti "glifosfate", herbicide koji se naširoko primjenjuju u cijelom svijetu.

Ljekari su rekli da DŽonson, otac troje djece, koji je obolio od non-Hočkinovog limfoma, neće živjeti duže od dvije godine, a neki predviđaju čak i samo nekoliko mjeseci.