latinica  ћирилица
11/10/2018 |  11:54 | Autor: SRNA

Mogući protesti pred hrvatskim Konzulatom i Ambasadom

Udruženje radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH nezadovoljno je odnosom hrvatskih vlasti prema rješavanju statusnih prava Srba u Hrvatskoj, zbog čega ne isključuje mogućnost organizovanja protesta članova Udruženja ispred hrvatskog Konzulata u Banjaluci i Ambasade u Sarajevu, izjavio je Srni predsjednik udruženja Nikola Puzigaća.
Nikola Puzigaća -
Nikola Puzigaća

"Sačekaćemo da se konstituiše nova vlast u BiH od koje ćemo insistirati da se u pregovorima sa Hrvatskom konačno riješe statusna prava Srba u Hrvatskoj koja se odnose na povrat imovinskih, stanarskih, radnih i penzionih prava", rekao je Puzigaća.

Ona je naveo da je Udruženje nezadovoljno jučerašnjim sastankom u Ambasadi Hrvatske u Sarajevu u vezi rješavanja ove problematike, ali da će sačekati odgovore vlasti Hrvatske.

"Nisam optimista u pozitivne odgovore iz Zagreba na naše zahtjeve. Ukoliko odgovori budu negativni, ne preostaje nam ništa drugo nego da o diskriminaciji prava Srba u Hrvatskoj upoznamo EU i UN", istakao je Puzigaća.

Puzigaća je zaključio da je za Udruženje neprihvatljivo da EU u BiH šalje migrante iz Sirije, a ne želi da riješi statusna prava izbjeglih Srba iz Hrvatske u zemlji koja je članica EU i koja bi trebalo da štiti osnovna ljudska prava, kao što su pravo na imovinu, stan, posao i penziju.

Predstavnici Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH pozvani su juče na sastanak u Ambasadu Hrvatske u BiH na kojem je razgovarano o vraćanju nezakonito oduzetih prava Srbima koji su izbjegli iz Hrvatske.