latinica  ћирилица
11/10/2018 |  15:03 | Autor: SRNA

Zaharova: Moskva računa na brzo formiranje organa vlasti u BiH

Rusija pozitivno ocjenjuje izbore održane u BiH, a Moskva računa na to da će organi vlasti biti brzo formirani da bi se nastavio proces socijalno-ekonomske stabilizacije u zemlji, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Sergeй Pяtakov) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Sergeй Pяtakov)

"Zadovoljni smo izborima održanim u BiH, u zemlji je mirno. Pozitivno ocjenjujemo i rad Centralne izborne komisije, koja je omogućila da se izbori održe u skladu sa demokratskim standardima", rekla je Zaharova.

Prema njenim riječima, visok nivo organizacije izbora pokazao je da je institucija visokog predstavnika u BiH nepotrebna, o čemu je Rusija u više navrata govorila, prenosi "Sputnjik".

"Otvoreni smo za dijalog sa partnerima iz BiH i računamo na to da će dalji razvoj konstruktivne saradnje povećati životni standard svih građana, uticati na kulturu obje zemlje, ali i ojačati mir i bezbjednost na Balkanu u cjelini", istakla je ona.

U BiH su u nedjelju, 7. oktobra, održani opšti izbori.

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a, za srpskog člana Predsjedništva BiH najviše glasova osvojio je kandidat SNSD-DNS-SP Milorad Dodik.