latinica  ћирилица
11/10/2018 |  15:51 ⇒ 18:40 | Autor: RTRS

Povećan broj migranata u Semberiji

U posljednja tri dana na području Semberije registrovana su 64 migranta koja su ilegalno ušla na teritoriju Republike Srpske i BiH. Miloš Stevanović član Koordinacionog tijela Vlade Srpske za praćenje migrantske krize ističe da je ovo tijelo u stalnom zasjedanju i da neće dozvoliti zadržavanje migranata u Republici Srpskoj.

Policija je u bijeljinskom naselju Јanja noćas pronašla 18 migranata koji su na teritoriju Republike Srpske ilegalno ušli iz susjednih zemalja.

"Službenici policijske stanice Јanja u ulici Braće Lazić kontrolisali su 18 lica i provjerom je utvrđeno da je osam lica iz Pakistana, iz Irana šest i Bangladeša četiri", kaže Spomenka Nenić, portparolka PU Bijeljina.

Koordinaciono tijelo Vlade Srpske za praćenje migrantske krize u stalnom je zasjedanju. Saradnja s policijom Republike Srpske već je dala rezultate u posljednjih nekoliko mjeseci.

"U saradnji sa policijom Republike Srpske spriječili smo preko 400 migranata da uđu na teritoriju Srpske, na dijelu gdje se Bijeljina graniči sa Srbijom", rekao je Miloš Stevanović, član Koordinacinog tijela Vlade Srpske za praćenje kretanja migranata.

Protiv onih koji su pomagali migrantima u nezakonitom prelasku granice, policija je podnijela prijave Tužilaštvu.

Migranti se na području Semberije zadržavaju najduže tri do četiri dana, jer Služba za strance nema dovoljan broj službenika.

"Za rad van radnog vremena, poslije podne, noću i vikendom, tako se stvara bespotrebno zadržavanje migranata u gradu, jer se čeka na postupak registracije", pojašnjava Spomenka Nenić, portparolka PU Bijeljina.

Koordinaciono tijelo Vlade Republike Srpske neće dozvoliti da se migranti kreću bez kontrole po teritoriji Srpske, istakao je Stevanović.

''Građani ne treba da brinu, prije svega smo spremni za zimski period, jer migranti ostaju bez novca, tako da smo spremni za problem koji eventualno može da eskalira sa njima", navodi Miloš Stevanović, član Koordinacinog tijela Vlade Srpske za praćenje kretanja migranata.

Ono što treba da raduje, ističe Stevanović, jeste činjenica da je s nekim državama ukinut vizni režim, tako da će priliv migranata biti smanjen.