latinica  ћирилица
11/10/2018 |  16:21 ⇒ 18:40 | Autor: RTRS

U TE Ugljevik redovan godišnji remont

U Termoelektrani Ugljevik počeo je redovni godišnji remont. Ovaj posao treba da bude završen za manje od 35 dana, a Termoelektrana sa radom počinje u drugoj polovini novembra. Vrijednost investicije je 10 miliona KM.

Zbog redovnog godišnjeg remonta koji će trajati oko 35 dana, ugljevička termoelektrana je van sistema elektroenergentskog sektora Republike Srpske. Remont postrojenja obezbijediće redovnu i kvalitetnu isporuku električne energije.

"Ovaj remont biće baziran na otklanjanju nedostataka koji su definisani i uočeni u prethodnih godinu dana eksploatacije. Ti nedostaci se, prije svega, ogledaju na turbogeneratorskom postrojenju i dovođenju vibracionog stanja turbogeneratora u željeno stanje koje će za posljedicu imati povećanje snage u radu zajedno sa zagrijačima visokog pritiska", pojašnjava Žarko Novaković, tehnički rukovodilac TE Ugljevik.

Sredstva za godišnji remont od oko 10 miliona KM obezbijeđena su iz vlastitih izvora. Angažovano je 20 izvođača iz regiona, sa oko 300 radnika elektro, mašinske i građevinske struke.

"Imamo oko pet do pet i po miliona KM investicionih ulaganja, i redovan godišnji remont vrijednosti oko šest miliona. Najveći dio firmi je iz BiH i Republike Srpske, a jedan dio specijalističkih firmi je iz Srbije i Rusije", rekao je Dragan Miljanović, rukovodilac TE Ugljevik.

U ovoj godini RiTE Ugljevik je isporučila 1.500 gigavat-časova električne energije, što predstavlja 31 odsto ukupne proizvodnje Elektroprivrede Republike Srpske. U toku je i izgradnja postrojenja za odsumporavanje.