latinica  ћирилица
11/10/2018 |  16:30 ⇒ 18:36 | Autor: RTRS

BL- Odigrane takmičarske predstave za djecu

Petog dana Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, odigrane su i posljednje predstave koje su u konkurenciji za ovogodišnje festivalske nagrade.

Svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada planirani su za sutra kada će tradicionalno nastupiti Pozorištance Puž iz Beograda, ovaj put sa predstavom "Mačka u čizmama".

Petog dana festivala banjalučkoj publici komadom "Cveće male Ide" predstavilo se niško Pozorište lutaka.

U predstavi je prikazana ljubomora male Ide koja je dobila brata, novog člana porodice, sa kojim ne želi da dijeli majčinu ljubav.

"Ida tu ljubomoru iskazuje na razne načine i odbijanjem zadataka. Predstava je poučna za najmlađe, da im pokaže kako se treba ponašati kada dobiju brata ili sestru", pojasnila je Milica Radulović, direktorka Pozorišta lutaka Niš.

Festivalski program ove godine obuhvata 23 predstave. Svakog dana je izvođeno nekoliko ostvarenja.

U okviru 17. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu odigrana je i čuvena predstava "Tužni princ" Dječijeg pozorišta Srpske.

Odigrana je i predstava "Pustolovine Boleta Komete" animirana bajka za djecu i mlade. Autor predstave je Marko Dukić, a nastala je u saradnji Nevid teatra i pozorišta Јazavac iz Banjaluke.

Na ovogodišnjem festivalu Dječije pozorište ugostilo je više od stotinu pozorišnih stvaralaca iz 11 zemalja.

U konkurenciji za festivalske nagrade nastupilo je 13 pozorišnih kuća.