X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
1411
11/10/2018 |  17:45 | Izvor: Agencije

Apel MUP USK: U septembru rekordnih 2.764 migranta, naglo pogoršano stanje

Uprava policije MUP-a USK apeluje na nadležne institucije da preuzmu svoje zakonske obaveze i riješe smještaj migranata, te da pojačaju kontrolu čitave bh. granice, kako bi se smanjio ulazak ilegalnih migranata na područje Unsko-sanskog kantona.
Migranti u Bihaću - Foto: RTRS
Migranti u BihaćuFoto: RTRS

Policajci svakodnevno imaju intervencije, ali nemaju dovoljno ljudstva i resursa kako bi bez posljedica riješili sve probleme. Naglašeno je da je od početka migrantske krize u USK došlo 10.113 ilegalnih migranta, a samo u septembru rekordnih 2.764 migranta.

U apelu Savjetu ministara BiH, Ministarstvu bezbjednosti, Graničkoj policiji BiH, te Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, FUP-u, Vladi USK, UNHCR i IOM/OIM BiH, istaknuto je da uprkos obećanoj pomoći, do sada ništa nije urađeno.

Poručili su da su iscrpili sve ljudske i materijalno-tehničke resurse, kao i da je krajnje neizvjesno da li će uopšte biti u mogućnosti da odgovore na bezbjednosne izazove.

Od ukupnog broja migranata, trećina uopšte nema nikakva lična dokumenata na osnovu čega bi se mogao utvrditi njihov identitet, jer to nije uradila Služba za poslove sa strancima, navodi se u pismu, i dodaje, da ih je najviše iz Pakistana, Irana, Iraka i Avganistana, a znatno manje iz Sirije, Bangladeša, Indije i drugih zemalja.

U pismu MUP-a je istaknuto, da je naglo pogoršana beznjednosna situacija u ovom kantonu, prvenstveno Bihaću, jer su porastu krivična djela koja su počinili migranti (krađe, teške krađe na naročito drzak način, nasilničko ponašanje, narušavanje nepovredivosti doma, napad na službenu osobu u vršenju poslova, razbojništvo, silovanje, pokušaj ubistva i sl.), a izvršena su s povećanom dozom drskosti i bezobzirnosti, zbog čega je kod domaćeg stanovništva došlo do velikog nezadovoljstva i straha za vlastitu bezbjednost i sigurnost lične imovine.

MUP USK već mjesecima apeluje na nadležne da im pomognu u upravljanju ovom krizom, jer su stanovnici ovog kantona zabrinuti za svoju bezbjednost, a stopa kriminaliteta je znatno povećana otkako su počeli pristizati migranti.