latinica  ћирилица
11/10/2018 |  18:32 | Autor: SRNA

Bez saglasnosti Vlade nema raspoređivanja policijskih snaga u Srpskoj

Nikakvi razgovori o raspoređivanju policijskih ili drugih snaga na teritoriji Republike Srpske neće biti mogući bez prethodnog dogovora i saglasnosti Vlade Srpske, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.
MUP Republike Srpske -
MUP Republike Srpske

"MUP Republike Srpske, kao jedina policijska agencija koja je nadležna za policijske poslove na teritoriji Srpske, stavio se na raspolaganje Graničnoj policiji BiH u nadzoru granice prema istoku u skladu sa Sporazumom o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice sa Graničnom policijom BiH", navodi se u saopštenju, objavljenom nakon što je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić juče ponovo insistirao na raspoređivanju policijskih snaga iz EU na istočne granice BiH, odnosno prema Srbiji i Crnoj Gori.

U saopštenju se ističe da je, prema sporazumu, trenutno angažovano stotinjak policijskih službenika MUP-a Republike Srpske i da su u skladu sa procjenama sa terena i na osnovu zvaničnog zahtjeva Granične policije BiH, spremni da angažuju i dodatne snage Policije Republike Srpske na zaštiti granice.

Iz MUP-a podsjećaju Mektića da je i ranije u više navrata upozoren da nikakvo raspoređivanje policijskih ili drugih snaga iz ili van BiH na teritoriji Srpske neće biti omogućeno bez saglasnosti Vlade Srpske.

Iz MUP-a navode da je Mektić na jučerašnjem sastanku sa zamjenikom generalnog direktora Generalne direkcije Evropske komisije za migracije i unutrašnje poslove Simonom Mordueom insistirao na raspoređivanju policijskih snaga iz EU na istočne granice BiH, odnosno prema Srbiji i Crnoj Gori.

"Republika Srpska je opredijeljena za saradnju sa agencijama i institucijama EU, ali u ovom slučaju nije ni konsultovana od ministra Mektića, što je potpuno neprihvatljivo za njene institucije", navode iz MUP-a Srpske.