latinica  ћирилица
11/10/2018 |  18:37 | Autor: SRNA

Srbija - pridružena članica Frankofonije

Srbija je na sastanku stalnih članova Frankofonije dobila status pridružene članice, a sa velikim brojem država ove organizacije srpska delegacija je razgovarala o povlačenju priznanja samoproglašenog Kosova, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Novi dvor u Beogradu - Foto: Wikipedia
Novi dvor u BeograduFoto: Wikipedia

Prijem Srbije bio je jednoglasni i prihvatile su ga sve stalne članice kojih ima više od 50, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"To će svakako značiti korak dalje u unapređenju našeg statusa i korak napred u daljem razvoju saradnje u okviru ove veoma značajne multilateralne organizacije", istakao je Dačić koji u Јerevanu na samitu šefova država i vlada Međunarodne organizacije Frankofonije.

Dačić je rekao da je iskoristio priliku i za niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima niza zemalja na kojim je razgovarano o temama koje su najvažnije za Srbiju, kao što je pitanje Kosova i Metohije.

Povodom izjave predstavnika samoproglašenog Kosova, koje je ovom skupu dobilo status pridruženog člana Frankofonije, da je to velika pobjeda njihove diplomatije, Dačić je ocijenio da ova organizacija ne okuplja samo države.

On je napomenuo da je danas, na primjer, i Luizijana dobila određen status, te da iz Kanade postoje dva do tri regiona koji su, takođe, članovi Frankofonije.

Prema njegovim riječima, status pridruženog člana dobiju one države, ali i regioni koje izraze takvu želju.

Dačić je naveo da je 13 zemalja stalnih članica podnijelo deklaraciju, odnosno tzv. interpretativnu izjavu u kojoj se navodi da to što je Kosovo dobilo status pridruženog člana ne znači da se ono priznaje kao država.

"U našim razgovorima sa predstavnicima drugih država postigli smo veoma značajne dogovore koji se tiču našeg najvažnijeg pitanja, a to je teritorijalni integritet i imamo veliko razumevanje tih država za poziciju Srbije", rekao je Dačić.

On je podsjetio da je veliki broj tih država u periodu od 10 godina priznao samoproglašeno Kosovo i da Srbija sa njima razgovara o tome da povuku priznanje, te da su ti razgovori veoma uspješni.

"Kako bismo taj posao završili do kraja, neću saopštavati sa kim smo sve razgovarali. Ovde je prisutan veliki broj zemalja sa kojima smo razgovarali i u Njujorku i mi nastavljamo s našim aktivnostima", istakao je Dačić.

On je ponovio da očekuje da će do Nove godine broj država koje su priznale samoproglašeno Kosovo pasti ispod stotinu.

Na skupu u Јerevanu učestvuje 80 država u svojstvu stalnih članova, pridruženih članova ili posmatrača.