latinica  ћирилица
11/10/2018 |  20:05 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Kanton deset: Srpskoj listi tri mandata u skupštini Livanjskog kantona

Iako srpskih stranaka ponovo neće biti u federalnom parlamentu, u Kantonu deset, Srpska lista pobijedila je u dvije opštine. Tako su dobili tri mandata u skupštini Livanjskog kantona, dok je SNS dobio jedan mandat.

Tri direktna osvojena mandata Srpske liste, pripala su predstavnicima SNSD-a.

Zadovoljni ostvarenim rezultatom, novoizabrani poslanici, očekuju da će biti dio skupštinske većine Livanjskog kantona.

"To znači mnogo za nas u Kantonu deset, jer upravo ta tri poslanika iz reda srpskog naroda su odlučujući faktor u formiranju skupštinske većine. Mislim da niko neće moći formirati vlast, bez naša tri poslanika, stime i obezbjeđujemo sebi učešće u Vladi Kantona deset", rekao je Goran Broćeta, nosilac Srpske liste Kantona deset FBiH.

Novoizabrani srpski predstavnici vlasti Livanjskog kantona, i u ovom mandatu očekuju tri ministarska mjesta.

Osnovni cilj i ono na čemu će raditi u narednom periodu jeste poboljšanje položaja Srba u Kantonu deset. Isto od njih očekuju i srpski povratnici u federalne opštine.

Anketirani građani Drvara istakli su da su na opštim izborima uglavnom glasali za Srpsku listu, te da se nadaju da će novoizabrani politički predstavnici raditi za boljitak građana i stanovništva u ovom dijelu FBiH.

Ovi opšti izbori, najbolji su pokazatelj i odraz položaja Srba u Federaciji BiH.

"Žao mi je što i u ostalim kantonima Srbi nisu ostvarili ni jedan mandat i to dovoljno pokazuje u kakvoj situaciji se nalazi srpsko stanovništvo u Federaciji, da su u pojedinim kantonima, vidjeli ste po izbornim rezultatima, svedeni na statističku grešku", naglasio je  Goran Broćeta, nosilac Srpske liste Kantona deset FBiH.

Već sada je izvjesno da u Kantonu deset imaju tri direktna mandata, ukoliko se broj glasova značajno ne poveća, nakon konačnog prebrojavanja, postoji mogućnost da u skupštinu Livanjskog kantona uđe i četvrti član Srpske liste.

Sa SNS-om onda bi Srbi na ovom nivou vlasti mogli imati pet predstavnika.