latinica  ћирилица
12/10/2018 |  13:47 | Autor: RTRS

Pašalić: Kukuruzom zasijano 140.000 hektara, prinosi dobri

U Republici Srpskoj ove godine kukuruzom je zasijano oko 140.000 hektara, što je na nivou višegodišnjeg prosjeka, a prinosi su od šest do 15 tona po hektaru, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.
Berba kukuruza - Foto: RTRS
Berba kukuruzaFoto: RTRS

On je danas prisustvovao tradicionalnoj manifestaciji "Dani polja kukuruza" u Velikoj Ilovi u opštini Prnjavor koja je održana na imanju Braneta Suvajca.

Pašalić je rekao da manifestacija ima za cilj da se poljoprivrednim proizvođačima na licu mjesta pokažu sve prednosti i nedostaci raličitih hibrida kukuruza imajući u vidu da selekcione kuće svake godine izlaze na tržište sa novim hibridima koji su u nečemu bolji od prethodnih.

"Ovo je jedan od četrdesetak ovogodišnjih ogleda i jedan od sedam identičnih ogleda sa kukuruzom na više lokacija u Republici Srpskoj. Želimo da naši proizvođači budu u toku, da dobiju sve potrebne informacije, da na bazi onoga što vide na terenu primijene na svojim parcelama", rekao je Pašalić.

On je precizirao da su u ogledu u Velikoj Ilovi na površini od 1,2 hektara postavljena 42 hibrida iz 13 selekcijskih kuća.

Pašalić je istakao da Republika Srpska nema razvijenu proizvodnju sjemenskog materijala, a da je u ogledima od domaćih proizvođača sjemena prisutan samo Poljoprivredni instutut u Banjaluci.

"Uglavnom su zastupljeni hibridi iz inostranstva, odnosno iz EU, Srbije, kao i dosta hibrida iz SAD", precizirao je Pašalić.

Poljoprivrednik Brane Suvajac iz Velike Ilove na čijem je imanju održana manifestacija kaže da su otkupne cijene kukuruza loše, te da svoj proizvod plasira na tržište u zavisnosti od visine ponude.

"Najviše nam problema stvara uvoz koji obara cijene. Trenutno je otkupna cijena 25 feninga, što se ne može mjeriti u odnosu na Srbiju, gdje su cijene više. Prije nekoliko dana poskupjelo je i gorivo, što se, takođe, negativno odražava na poljoprivredu, a otkupne cijene se godinama ne mijenjaju", kaže Suvajac.

On kaže da je u proizvodnji kukuruza na površini od 336 dunuma zastupljeno šest sorti, ali da najviše sije "Pionir".