latinica  ћирилица
12/10/2018 |  16:14 ⇒ 17:51 | Autor: RTRS

Hašani- Ćopićevim stazama djetinjstva

U Hašanima, rodnom mjestu pisca Branka Ćopića, održana je manifestacija Ćopićevim stazama djetinjstva. Povod za ovaj događaj je krsna slava velikog srpskog pisca, Miholjdan.
Hašani- "Ćopićevim stazama djetinjstva" - Foto: RTRS
Hašani- "Ćopićevim stazama djetinjstva"Foto: RTRS

Manifestacija je počela časom književnosti na kojem su učenici govorili svoje stihove posvećene omiljenom dječjem piscu.

- Njegove knjige i romane čitamo još od malena. Na primjer, "Magareće godine", a najupečatljiviji lik mi je djed Rade - kaže Aleksandra Papić, učenica Osnovne škole "Branko Ćopić" Donji Dubovik.

- Sudarao se Branko sa mnogim preprekama, krivudao lijevo, desno, ali je uvijek znao, da su Hašani njegovo rodno mjesto - kaže Јovana Rodić, Osnovna škola "Branko Ćopić" Donji Dubovik.

Učenicima su o Branku Ćopiću na času književnosti govorili pisci Ranko Risojević i Ranko Pavlović.

- Često se dogodi da budemo usamljeni, a kada je čovjek usamljen traži društvo. Ako u tom trenutku nema nekog bliskog pored sebe, posegne za knjigom, a najbolje je posegnuti za knjigom Branka Ćopića i družiti se sa njegovim junacima. Veoma je  lijepo provesti časove sa djedom Radom, Petrakom Samardžijom, stricem Nidžom...sa mnogim njegovim junacima koji su stvarniji često nego ljudi koje srećemo u životu - rekao je književnik Ranko Pavlović.

U školi koja nosi ime Branka Ćopića kažu da sjećanje na velikog pisca svakodnevno njeguju.

Direktorka Osnovne škole "Branko Ćopić" Dragana Kojić kaže da ova manifestacija nema dugu tradiciju, ali da nastoje da obilježe značajne datume koji se odnose na velikog dječijeg pisca. Dodaje, da se povodom tih datuma okupljaju u ovoj školi, drže književni čas i polažu vijence u spomen školi.

Nadležni u opštini Krupa na Uni planiraju da od naredne godine u manifestaciji Ćopićevim stazama djetinjstva učestvuju i učenici iz susjednih škola koje nose ime Branka Ćopića.