latinica  ћирилица
14/10/2018 |  10:26 ⇒ 13:42 | Autor: BETA

Turska: Kamion sa migrantima sletio s puta, 22 mrtvih

Najmanje 22 migranta, među kojima su i djeca, poginula su danas kada se kamion prevrnuo u zapadnoj turskoj provinciji Izmir, javila je turska novinska agencija Anadolija novi bilans nastradalih.
Turska: Kamion s migrantima sletio s puta - Foto: Anadolija
Turska: Kamion s migrantima sletio s putaFoto: Anadolija

Prvobitni bilans bio je 15 nastradalih, a kasnije je podignut na 22 mrtva i 13 povrijeđenih, prenijela je agencija. Povrijeđeni su prebačeni u obližnje bolnice.

Kamion koji je prevozio migrante sletio je s puta i pao u korito kanala, navela je agencija. Vozilo je iz Ajdina putovalo ka Izmiru, na zapadnoj obali Turske kada je naglo skrenulo s puta, prenosi Frans pres.

Za sada se ne zna nacionalnost migranata. Oni su, kako izgleda, išli ka obali, vjerovatno ka poluostrvu Dilek, odakle je grčko ostrvo Samos udaljeno samo nekoliko kilometara.

Snimci turske televizije prikazali su uništeno i izgorjelo vozilo u koritu rijeke okruženo timovima za spasavanje.

Migranti sa Bliskog Istoka, Azije i Afrike koji žele da stignu do bogatijih država Evropske unije preko Grčke koriste Tursku kao značajnu tranzitnu rutu.

Posljednjih nekoliko godina stotine hiljada migranata pokušalo je morem sa turske obale da stigne do susjedne Grčke, članice Evropske unije. Oko 25.000 ljudi stiglo je u Grčku od početka godine, a u pokušaju prelaza život je izgubilo 118 ljudi.

Dogovorom Turske i EU postignutim 2016. prema kojem Grčka vraća migrante nazad u Tursku, znatno je smanjen broj prelazaka ali i dalje brojni migranti pokušavaju tim putem da stignu do zapada Evrope.