X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
17/10/2018 |  19:04 | Izvor: SRNA

Meron: Sačekati odluku Apelacionog vijeća u vezi sa Karadžićevim zahtjevom

Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu Teodor Meron zatražio je od sudije Žan-Kloda Antonetija da sačeka odluku Apelacionog vijeća u vezi sa zahtjevom nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića o diskvalifikaciji sudija iz procesa povezanog sa njegovom žalbom.
Radovan Karadžić - Foto: RTRS
Radovan KaradžićFoto: RTRS


On je u saopštenju napisao da je u interesu pravde i pravosudne izvjesnosti da se Apelacionom vijeću omogući da riješi pitanje nadležnosti, prije nego što sudija Žan-Klod Antoneti donese odluku o zahtjevu.

Meron je zatražio da se zahtjev proslijedi sudijama Džozefu Čiondu Masančeu, Liju Mutogi, Bartonu Holu, Seon Ki Parku i Benu Emersonu.

Karadžić je u drugom zahtjevu zatražio diskvalifikaciju sudija Teodora Merona i Vilijama Sekulea iz procesa povezanog sa njegovom žalbom.

U zahtjevu se navodi da ove sudije ne mogu učestvovati u razmatranju Karadžićeve žalbe jer su ranije učestvovale u donošenju presuda koje su povezane sa Karadžićevom žalbom i da zato ne mogu biti nepristrasne.

Karadžić navodi da ne zahtijeva pokretanje žalbenog postupka ispočetka, nego da nove sudije razmotre žalbu i odgovore, kao i da im se da mogućnost da zatraže preispitivanje bilo kakvih odluka.