latinica  ћирилица
20/10/2018 |  13:01 ⇒ 13:02 | Autor: SRNA

Apel da vaseljenski patrijarh uspostavi dijalog sa Ruskom pravoslavnom crkvom

Njihove svetosti patrijarsi srpski Irinej i antiohijski Јovan Deseti apelovali su da vaseljenski patrijarh Vartolomej uspostavi bratski dijalog sa Ruskom pravoslavnom crkvom da bi se razriješio sukob između Carigradske i Moskovske patrijaršije i vratila sveza mira u Pravoslavnoj crkvi.

"Opasno stanje u pravoslavnom svetu, nastalo usled stanja u Ukrajini, ne može i dalje potrajati, a da ne nastane stanje trajne podjele između svih članova Pravoslavne crkve, što je od štete po svezu mira u pravoslavnoj pliromi /punoća božanskog/ i po njeno svedočenje u današnjem svetu", navodi se u zajedničkoj izjavi srpskog i antiohijskog patrijarha.

Oni ističu da iz tog razloga, s obzirom na hitnu potrebu da se izbjegne dalja eskalacija sadašnje krize, apeluju da se uspostavi dijalog uz bratsku podršku i učešće svih drugih predstojatelja pomjesnih Pravoslavnih autokefalnih crkava.

Srpska i Antiohijska pravoslavna crkva napominju da je jedino pravoslavna sabornost djelotvoran način da se izbjegne da konfliktna pitanja između pravoslavnih crkava ne pređu u činioce otuđenja, podjele i izdvajanja među njima, čime bi se zaprijetilo jedinstvu vaskolikog pravoslavnog tijela.

Dvije crkve izražavaju veliku zabrinutost zbog opasnosti od otuđivanja, podjele i izdvajanja koje danas prijeti pomjesnim pravoslavnim autokefalnim crkvama usljed jednostranih odluka, te smatraju da je sadašnji istorijski trenutak veoma težak i osjetljiv.

Crkve ističu da ovaj istorijski trenutak zahtijeva više nego ikada mnogo mudrosti, strpljenja i duhovne budnosti da bi se očuvao mir Pravoslavne crkve i njeno jedinstvo, te spriječilo da to eskalira.

Pravoslavna crkva je jedna, sveta, saborna i apostolska, a nije federacija ili konfederacija crkava koje bi bile odvojene i nezavisne jedna od druge, koje bi postupale na osnovu svojih interesa i svijetu davala utisak da je ta grupa crkava u sukobu, u raspravi i u otuđivanju jednih od drugih, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Srpska i antiohijska crkva tvrde da je jačanje jedinstva Pravoslavne crkve stvar od velike važnosti, jer je Crkva danas izložena raznim opasnostima i izazovima koje joj svijet pričinjava suprostavljenostima, podjelama, raznim društvenim i egzistencijalnim uticajima na ljude.

Dvije delegacije su razmotrile i stalne napore koja Srpska crkva preduzima na svim nivoima da bi očuvala istorijsko, duhovno i nacionalno nasljeđe, naročito na Kosovu i Metohiji, koje je istorijsko izvorište Srpske crkve, te istakle važnost podrške tom naporu.

Antiohijska i srpska delegacija razmotrile su teško i bolno stanje s kojim se Antiohijska pravoslavna crkva suočava u Siriji i Libanu i u drugim državama i društvima Bliskog Istoka, te istakle važnost podrške Antiohijskoj crkvi u svemu onome što će i dalje činiti u njenom svjedočenju spasenja na Bliskom Istoku.

Obje Crkve žale zbog trajnog i najdubljeg ćutanja povodom otmice dvojice jeraraha iz Alepa, mitropolita Pavla Јazigija i mitropolita Јovana Ibrahima, te apeluju da lokalne, regionalne i međunarodne instance i organizacije hitno preduzmu dalje praćenje ovog predmeta, otkriju sudbinu dvojice jeraraha i učine sve što je moguće da budu oslobođeni.

Posjeta antiohijskog patrijarha Јovana Desetog ostvarena je u kontekstu teških i bolnih okolnosti sa kojima se suočava Pravoslavna antiohijska crkva u Siriji, Libanu i na Bliskom Istoku, a i s obzirom na krizu s kojom se danas suočava Pravoslavna crkva, napominju na sajtu SPC-a.