latinica  ћирилица
20/10/2018 |  16:45 ⇒ 18:05 | Autor: SRNA

Ornitološki stručnjaci predstavili 20 naučnih radova

U Trebinju je danas održan međunarodni naučni skup o temi - Zaštita ptica, realnost ili utopija, uz učešće 30 stručnjaka iz Republike Srpske, FBiH, Srbije, Crne Gore i Belgije, koji su predstavili 20 naučnih radova.
Trebinje - Dejan Radošević - Foto: SRNA
Trebinje - Dejan RadoševićFoto: SRNA

Među naučnim radovima predstavljen je i rad trebinjskog Centra za održivi razvoj i ekologiju koji je baziran na istraživanju ornitofaune prostora Orjen-Bijela Gora, kao mogućeg zaštićenog prostora.

Prema riječima predsjednika CORIE Aleksandra Vukanovića, u planu je da se u naredne dvije godine prikupe elaborati i sistematski podaci sa terena.

- Tokom 2016. i 2017. godine imali smo osam terenskih istraživanja, gdje smo obuhvatili prostor iznad 700 metara nadmorske visine. Evidentirali smo 43 vrste ptica i nadamo se da ćemo u narednom periodu organizovati dodatna istraživanja ornitofaune prostora Orjen-Bijela Gora, kako bismo dobili jasniju sliku koliko vrsta ptica i u kom broju borave na ovom prostor - rekao je Vukanović.

Rukovodilac Odsjeka za biološko-tehničke poslove Republičkog zavoda za zaštitu prirodnog i kulturnog nasljeđa Republike Srpske Dejan Radošević istakao je da ovakvi skupovi doprinose razvoju i dostizanju standarda kada su ovakva istraživanja u pitanju.

- Radovi su sve brojniji i kvalitetniji i podaci do kojih dolazimo su upotrebiljivi i koristimo ih u našem svakodnevnom poslu i prilikom izrade studija pri izboru novih zaštićenih područja - istakao je Radošević.

U okviru naučnog skupa prikazan je i dokumentarni film "Tragom naših ptica".

Naučni skup je održan u okviru trodnevnog Sedmog ornitološkog festivala, čiji je domaćin grad Trebinje

Prvog dana festivala, u Muzeju Hercegovine je otvorena izložba fotograFija "Mala sova na našim zimovalištima", autora Almira Hukića iz Tuzle.

Ornitološki festival završava sutra naučnim skupom - Zaštita ptica, realnost ili utopija, a učesnici će obići i Popovo polje.