latinica  ћирилица
21/10/2018 |  09:57 ⇒ 11:23 | Autor: SRNA

"Igranje" sa vojskom Kosova ozbiljan bezbjednosni problem za region

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin upozorio je da "igranje" sa tzv. vojskom Kosova izaziva ozbiljne bezbjednosne probleme za čitav region.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

Vulin je poručio da je za Srbiju formiranje takve formacije neprihvatljivo.

"Neosuđenim teroristima dajete teško naoružanje i očekujete da će vladati mir. Posebno je licemjerno kada predstavnici velikih sila, koje podržavaju vojsku Kosova, kažu da je to prilika za Srbe da postanu dio multietničkog Kosova, a ne objasne zašto takva prilika nije iskorišćena povratkom Srba na svoju imovinu u Prištini, Đakovici ili bilo kom drugom gradu na Kosmetu", rekao je Vulin za Politiku.

On je ukazao da samoproglašeno Kosovo ima oko 400 osoba koje su se borile ili bore na strani Islamske države u Siriji, te da u odnosu na broj stanovnika, Albanaca sa Kosova ima više nego Iračana ili Libijaca.

"Na insistiranje međunarodne zajednice na Kosovu je uhapšena teroristička grupa koja je planirala napade na Srbe, a sigurno nije jedina islamistička ćelija koja čeka napad na Srbe. Kadri Veselji je najavio zauzimanje Niša, a Edi Rama, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj stvaranje velike Albanije. I u takvim uslovima počinje stvaranje tzv. vojske Kosova", ukazao je Vulin.

Upitan da li vjeruje da će Kfor u slučaju pogoršanja bezbjednosne situacije na Kosmetu biti spreman da zaštiti srpsko stanovništvo, Vulin je naglasio da Kfor sa 4.000 dobro obučenih i opremljenih vojnika ima te kapacitete, što mu je i mandat.

"S obzirom na to ili je međunarodna zajednica nemoćna da obezbijedi mir i vladavinu prava, ili je tzv. vojska Kosova nepotrebna avantura koja može da ugrozi mir na Kosovu i Metohiji ali i u regionu, nema trećeg odgovora", rekao je on.

Što prije bude uspostavljeno jasno razgraničenje sa "velikom Albanijom", kaže Vulin, Srbija će prije moći da zaustavi njeno širenje i ojača svoje pozicije.

"Proces rješavanja nacionalnog pitanja Srba započeće kada se budemo razdvojili od Albanaca. Vrijeme je da Srbija misli samo o sebi i svom narodu", poručio je Vulin.

Prema njegovim riječima, toj ideji se najviše protive zemlje regiona - Crna Gora i Makedonija, koje su priznale Kosovo i optužile Srbiju da je izazvala sve ratove i sukobe, a danas su uplašeni mogućnošću da "velika Albanija" počne da se stvara na njihovim teritorijama".