latinica  ћирилица
21/10/2018 |  11:55 ⇒ 13:08 | Autor: RTRS

Brčko: Subvencije za privrednike

Budžetom Distrikta Brčko, preduzeća, preduzetnici i nosioci poljoprivrednih gazdinstava imaju različite stimulativne mjere. Јedna od njih je i subvencija dijela kamata poslovnih kredita. Ovogodišnja iznosi 1,2 miliona maraka. Najveća briga privrednika je nemogućnost racionalizacije troškova kod uvoza i izvoza robe.

Јedan od najznačajnih faktora, koji utiče na cijenu proizvoda, a samim tim i tržišnu konkurentost brčanskih privrednika je transport robe.

Željeznica, rijeka Sava, mreža puteva, geografski položaj, granica sa Evropskom Unijom, sve su to neiskorišćene komparativne prednosti, za razvoj privrede distirkta Brčko, ali i logistički resursi, za jeftiniji privredni proizvod.

"To je jasna pozicija. Situacija u BiH, kao i Brčko distriktu, znači da se drumski saobraćaj koristi, većinom za transport, koji je najskuplji transport, kada je u pitanju privreda", rekao je predsjednik Udruženja poslodavaca Distrikta Brčko Ševal Suljkanović.

U Odjeljenju za privredu Distrikta Brčko, ističu da se programom podsticajno-stimulativnih mjera privrednicima, stvara pozitivan privredni ambijent. Međutim, nekorišćenjem logističkih resursa, koji mogu unaprijediti razvoj i konkurentnost privrede, ona stagnira.

"Da se da veći značaj logistici i kroz prizmu logistike da guramo velike infrastrukturne projekte, tipa izgradnje novog mosta, novog graničnog prelaza, elektrifikacije pruge, pristupnih puteva, revitalizacije pruge, plovnog puta Save", ističe Јovo Ilić iz Udruženja logističara Distrikta Brčko.

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredu Distrikta Brčko, naglašava da Brčko ima Božiji dar, svoj geografski položaj, rijeku Savu i pristupne ceste do Brčko distrikta.

Јedan od logističkih projekata, koji je u izgradnji u Distriktu Brčko jeste zaobilaznica dužine 18,86 kilometara investicione vrijednosti 30 miliona evra. Revitalizacija Luke Brčko još čeka povoljnu političku plimu.