latinica  ћирилица
21/10/2018 |  13:53 ⇒ 13:54 | Autor: TANЈUG

Turska, EU, SAD na istoj strani u slučaju Kašogi

Predsjednik SAD Donald Tramp pridružio se liderima EU i poziva da Saudijska Arabija odgovori na mnoga pitanja u vezi sa ubistvom novinara DŽamala Kašogija.
Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu (Foto: Anadolu Ajansı) -
Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu (Foto: Anadolu Ajansı)

Rijad je kasno sinoć saopštio da je saudijski novinar ubijen "u tuči" u konzulatu te zemlje u Istanbulu 2. oktobra.

Međutim, tu verziju osporavaju turski zvaničnici koji tvrde da je Kašogi mučen i ubijen. Kašogijevo tijelo je, kako tvrde, raskomadano.

Predsjednik SAD Donald Tramp koji je prvobitno vjerovao Saudijcima, sada kaže da želi da zna sve šta se događalo u konzulatu.

- Mi bismo voljeli da saznamo šta se dogodilo. Mislim da smo na putu - rekao je Tramp.

Upitan da li je zadovoljan konačnim odgovorom Rijada – smjenom dvojice visokih zvaničnika i hapšenjem 18 osoba, Tramp kaže da još toga mora da se uradi.

- Ne, nisam zadovoljan dok ne pronađemo odgovore. Ali ovo je veliki prvi korak, dobar korak, ali želim još odgovora - dodao je Tramp.

Rekao je i da će tražiti da se sastane i sa saudijskim princom Mohamedom bin Salmanom.

U međuvremenu, njemačka kancelarka Anegela Merkel navela je da je objašnjenje Saudijske Arabije “"eadekvatno".

Ministar spoljnih poslova Njemačke Hajko Mas rekao je da Berlin neće prodavati Saudijcima oružje dok se istraga o ubistvu Kašogija ne privede kraju.

- Sve dok istraga traje, sve dok ne znamo šta se tamo dogodilo, ne postoji osnova za izvoz oružja u Saudijsku Arabiju - rekao je on.

Saudijska Arabija je jedan od najvećih kupaca njemačkog oružja.

Upitan da li će njemačke kompanije da bojkotuju biznis konferenciju koja je zakazana iduće sedmice u SA, Mas je odgovorio da je sigurno da neće prisustvovati nikakvom događaju u Rijadu neko vrijeme.

Evropska unija saopštila je da su detalji o ubistvu Kašogija "duboko uznemirujući" i da je neophodna kredibilna i transparentna istraga.