latinica  ћирилица
21/10/2018 |  15:16 ⇒ 21:27 | Autor: RTRS

Uskoro imena članova nezavisnih komisija za utvrđivanje istine o stradanju u Srebrenici

Uskoro bi trebalo da budu poznata imena članova nezavisnih komisija koje će utvrđivati istinu o stradanju u Srebrenici i oko nje u periodu 1992. – 95. godina i stradanju Srba u Sarajevu. Osim predstavnika institucija vlasti Republike Srpske, u radu komisija učestvovaće i međunarodni stručnjaci iz raznih oblasti. Prvi razgovori sa njima biće obavljeni već početkom naredne sedmice.

Odlukom Vlade Republike Srpske, predstavnike u dvije komisije za utvrđivanje istine u Srebrenici i Sarajevu daće ukupno 16 institucija (ispisane na telopu), koje je predložio Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila. Osim toga, u rad komisija biće uključeni i međunarodni eksperti, a razgovori sa njih 17 biće obavljeni u ponedjeljak u Beogradu, najavio je direktor Centra, Milorad Kojić.

"To će biti svjetski priznata imena iz oblaszi međunarodnoh krivičnog prava, ljudskih prava, istorije, Holokausta i genocida, i ono što je bitno, i određeni forenzičari. Dakle, imamo različite kategorije ljudi", rekao je Kojić.

Kojić kaže da su neki razgovori već i obavljeni, ali da još ne žele javno da saopšte imena budućih članova komisija, jer očekuju brojne pritiske, kako na Republiku Srpsku, tako i na eksperte koji pristanu da učestvuju u radu. Iako je fokus javnosti usmjeren uglavnom na Komisiju za utvrđivanje događaja u Srebrenici i oko nje, ništa manje važan neće biti ni rad Komisije za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu, poručuje Kojić.

"Mi, kao Republički centar, smo završili popis žrtava. Preko 6.600 Srba u 10 prijeratnih sarajevskih opština je popisano stradalih i utvrđene su okolnosti. Sve te podatke i informacije, mi ćemo predočiti komisiji. Svi oni, koji imaju neka druga dokumenta, mogu da ih predoče, jer mi želimo da Komisija radi nezavisno, nepristrasno i da dođe do istine", dodaje Kojić.

Da je konačno došlo vrijeme da se objavi istina o događajima u Srebrenici i Sarajevu, zasnovana isključivo na činjenicama i relevantnim istraživanjima, smatra i bivši eskpert Ujedinjenih nacija i autor brojnih knjiga o dešavanjima u Srebrenici, Milivoj Ivanišević.

Lično je dokumentovao razaranje 120 srpskih sela i evidentirao više od 1000 ubijenih Srba u Podrinju. Taj njegov izvještaj, američka CIA krila je godinama, a nakon toga arhivirala ga među nevažna svjedočanstva, zbog čega je bio nedostupan haškim istražiocima. Sve to uticalo je i na formiranje slike o Srebrenici u međunarodnoj javnosti i prikazivanje isključivo Srba kao zločinaca, a Muslimana kao žrtava, smatra Ivanišević.

"Svako poređenje, pravo rečeno, nije ni časno možda, sa etičke tačke poređenje ko je veći ili manji zločinac, ali morate sve to. Sve su to činjenice, sve su to fakti. Sve je apsurdno, sve je drugačije od slike koja je nuđena svijetu. Sada je ta maska pala, sada možemo malo bistrije da vidimo sve", rekao je Ivanišević.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske u avgustu je jednoglasno odbacila Izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine, koji je tadašnja Vlada sa Draganom Mikerevićem na čelu usvojila, pod pritiskom bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna. Tadašnji Izvještaj obuhvatao je ratna dešavanja, isključivo od 10. do 19. jula ratne 1995. godine, a sadržavao je samo bošnjačke žrtve.