latinica  ћирилица
22/10/2018 |  11:41 ⇒ 13:11 | Autor: SRNA

Јerko Ivanković Lijanović osuđen na 12 godina zatvora

Sud BiH izrekao je prvostepenu presudu kojom su na ukupno 52 godine zatvora osuđeni Јerko Ivanković-Lijanović i druga lica optužena za organizovani kriminal, pranje novca, poresku utaju, neplaćanje poreza, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga i isprava.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Јerko Ivanković Lijanović osuđen je na 12 godina zatvora i novčanu kaznu od 50.000 KM.

Prema danas donesenoj presudi, jedini je od krivice oslobođen Јozo Lijanović, prenose federalni mediji.

Јerko Ivanković Lijanović je u januaru pred Kantonalnim sudom u Tuzli osuđen na devet godina zatvora i to za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, a u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele podsticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH od 2011. do kraja 2014. godine.

On je u tom periodu bio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Na nedavno održanim izborima Јerko Ivanković Lijanović bio je kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, te je dobio ukupno 6.063 glasa.

Oni su optuženi da su od 2007. do 2012. djelovali kao povezana grupa. Tužilaštvo ih tereti da su osnivali nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu, te nastavljali poslovanje, a stečene višemilionske poreske dugove ostavljali na ranijim preduzećimam, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od oko 13,5 miliona KM.

"Na taj način, koji je nekoliko godina predstavljao modus nezakonitog poslovanja u svrhu utaje poreza, oštetili su BiH, odnosno sve građane", navedeno je u optužnici.

Tužilaštvo BiH je u toku procesa ispitalo četrdesetak svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priložen obiman dokazni materijal s više od 1.000 materijalnih dokaza.

Sud BiH osudio je Јerka Ivankovića Lijanovića i još osam optuženih na ukupno 52 godine i osam mjeseci zatvora zbog organizovanog kriminala, pranja novca, poreske utaje i neplaćanja poreza, te krivotvorenja ili uništenja poslovnih knjiga ili isprava.

Јerko Ivanković Lijanović osuđen je prvostepenom presudom na 12 godina i novčanu kaznu od 50.000 KM, dok je Slavo Ivanković Lijanović dobio 10 godina zatvora i novčanu kaznu od 30.000 KM.

Milorad Bahilj i Јozo Slišković dobili su jedinstvene kazne po pet godina i 10 mjeseci zatvora, a Željko Mikulić, Draženko Kvesić i Mirko Galić osuđeni su na po tri godine zatvora.

Presudom Suda BiH Mirjana Šakota i Miroslav Čolak osuđeni su na po pet godina zatvora.

Firma "Farmer" novčano je kažnjena sa 800.000 KM, "Farmko" je novčano kažnjen sa dva miliona KM, a "Optimum" sa 200.000 KM.

Od Јerke i Slave Ivanković Lijanovića presudom se oduzima imovinska korist veća od 800.000 KM, od Čolaka šest miliona KM, pribavljena djelima, prenosi Birn.

Јozo Ivanković Lijanović je presudom oslobođen krivice za organizovani kriminal i pranje novca, dok je optužnica odbijena u odnosu na pojedine tačke koje su teretile Slavu Ivankovića Lijanovića, Bahilja, Galića, te firme "Lijanovići" i "Mi-Mo".

Sudija Amela Huskić rekla je da je Tužilaštvo dokazalo navode optužnice.

"Sud je imao u vidu iskaze svih saslušanih svjedoka, kako Tužilaštva BiH, tako i odbrane, uporedio činjenice koje su iznijeli u sudnici sa ostalim izjavama i materijalnim dokazima, te nalaze i mišljenja vještaka ekonomske struke, i utvrdio da su Јerko i Slavo Ivanković Lijanović organizovali kriminalnu grupu od 2007. do 2012. godine kojoj su pristupili ostali optuženi, te osnivali firme s minimalnim kapitalom od 2000 KM i potpisivali ugovore sa `Lijanovićima'", rekla je Huskićeva.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Sud BiH potvrdio je 18. januara 2016. godine optužnicu protiv Lijanovića, Milorada Bahilja, Јoze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjane Šakote, Mirka Galića i Miroslava Čolaka, te firmi "Lijanovići", "Mi-mo", "Farmer", "Farmko" i "Optimum".