latinica  ћирилица
22/10/2018 |  13:36 ⇒ 14:05 | Autor: SRNA

Dačić: Dublje ekonomsko povezivanje od vitalnog interesa za Balkan

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je uvjeren da je dublje ekonomsko povezivanje zapadnog Balkana od vitalnog interesa za cijeli region.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

"Na ovaj način jačamo naše privrede i pripremamo se za pristupanje EU. Region činimo atraktivnijim za potencijalne investitore i pružamo osnove za privredni rast, otvaranje novih radnih mesta i tehnološki napredak", rekao je Dačić na uvodnoj sesiji 18. ekonomskog samita Srbije u Beogradu.

On je dodao da zemlje regiona tako istovremeno doprinose unapređenju svojih izvoznih kapaciteta i osiguranju konkurentnosti na globalnom tržištu.

"Dubljom ekonomskom integracijom šaljemo i jasnu političku poruku - produbljivanje međusobne saradnje i prevazilaženje otvorenih problema u zajedničkom interesu je svih nas", istakao je Dačić.

On je naglasio da je približavanje EU od neospornog značaja za Srbiju, koja je to prvenstveno učinila zato što ovi prioriteti predstavljaju i nacionalni interes Srbije.

"Međusobna saradnja od presudnog je značaja za dalje napredovanje i dinamičniji ekonomski razvoj. Želim da istaknem da Srbija, kao i do sada, ostaje otvorena za nastavak i unapređenje saradnje sa svim međunarodnim partnerima i zajedničko prevazilaženje problema", naveo je Dačić.

On je dodao da ekonomski indikatori jasno ukazuju da je i u ovoj godini u Srbiji nastavljen trend rasta, a u prvoj polovini ove godine rast bruto domaćeg proizvoda dostigao je 4,8 odsto, dok je stopa nezaposlenosti smanjena na ispod 12 odsto.

Dačić je istakao da je ostvarena stopa ekonomskog rasta znatno iznad prosjeka evropskih zemalja, te da Srbiju stavlja na visoko, treće mjesto u Evropi.

On je dodao da je duboko uvjeren da reforme koje Vlada Srbije sprovodi predstavljaju ispravan put, koji vodi ka unapređenju društva, jačanju institucija i privrednom napretku.

"Naša vizija svakako nailazi na prepreke i poteškoće, ali uvek se rukovodimo jednim ciljem, a to je poboljšanje kvaliteta života i životnog standarda građana Srbije", dodao je Dačić.

Prema njegovim riječima, efikasan javni sektor, kvalifikovana radna snaga, razvijena infrastruktura i lakši pristup izvorima finansija jesu stubovi na kojima se zasniva dugoročan ekonomski razvoj.

Dačić je naveo da je Vlada Srbije zbog toga preduzela teške, ali neophodne mjere, stabilizovala javne finansije, uspostavila balans između državnih prihoda i rashoda, a zabrinjavajuću recesiju preokrenula u stabilan ekonomski rast.

On je podsjetio da je EU u Strategiji "Evropa 2020" kao prioritete postavila pametan, održiv i inkluzivan rast.

"Iako je `Evropa 2020` usmerena na države članice i realizaciju zajedničkih ciljeva EU, Srbija je, kao država kandidat koja nije u obavezi da to učini, usvojila niz akata koji su uvažili pravce iznesene u ovom dokumentu", rekao je Dačić.