latinica  ћирилица
22/10/2018 |  16:24 ⇒ 23/10/2018 | 09:44 | Autor: RTRS

Opština Ribnik dobija novog načelnika

Građane opštine Ribnik uskoro očekuju prijevremeni lokalni izbori. To je rezultat juče održanog referenduma kojim je dosadašnji načelnik opštine Radenko Banjac, opozvan sa te funkcije.

Inicijativu za njegov opoziv, koju su građani podržali, pokrenuli su odbornici SNSD-a i DNS-a u lokalnoj skupštini, a zbog, kako kažu, nesprovođenja strateških razvojnih dokumenata opštine.

Od 6.270 registrovanih birača, na referendum u opštini Ribnik izašlo je 3.136 glasača. U Komisiji za sprovođenje referenduma kažu - sve je proteklo bez problema. Konačni rezultati trebalo bi da budu poznati za nekoliko dana kada pristignu glasovi poštom.

-Za je glasalo 1.877, a protiv 1.226 glasača. Glasanje je proteklo u redu, nije bilo nepravilnosti i ometanja, nismo imali nikakvih prijava sa biračkih mjesta tako da možemo reći da je sve prošlo fer i korektno - istakao je Sava Savić predsjednik Komisije za provođenje postupka opoziva načelnika

Opozvani načelnik opštine, Radenko Banjac, odluku građana poštuje, ali kaže - referendum je bio nepotrebno trošenje javnog novca. Razloge odbornika SNSD-a i DNS-a za opoziv ne smatra opravdanim.

-Јa sam samo provodio zakon za odluke koje su donesene. Kao načelnik, uradili smo puno toga u ovoj godini, 18 kilometara vodovoda, 15 kilometara asfalta, spomen-sobu poginulim borcima, rekonstruisali javnu rasvjetu - poručio je Radenko Banjac.

U lokalnom SNSD-u, čiji su odbornici i pokrenuli inicijativu za opoziv, kažu - referendum je uspješno proveden. Na račun opozvanog načelnika stavljaju nepoštovanje plana realizacije kapitalnih investicija.

-Razloge mi ne znamo zašto plan nije poštovan. Prošle godine je budžet bio najveći u istoriji opštine Ribnik, 4,6 miliona maraka. Ove godine je 3,6 miliona, i očekivali smo da plan kapitalnih investicija za ove dvije godine bude realizovan - istakao je Nebojša Karać, predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Ribnik.

Centralna izborna komisija BiH sada ima 90 dana za raspisivanje prijevremenih izbora za načelnika opštine Ribnik. Iz političkih partija ne otkrivaju ko su potencijalni kandidati. Iako su 2016. godine sklopili koalicioni sporazum, iz lokalnog SNSD-a kažu da će biti preispitana odluka da zajednički kandidat bude iz Socijalističke partije. S druge strane, socijlisti će sačekati odluku vrha svoje partije. U opozivu načelnika ključnu ulogu su imala i tri odbornika DNS-a, pa je pitanje da li će sa SNSD-om imati zajedničkog kandidata ili će kao i 2016. na lokalne izbore izaći samostalno.