latinica  ћирилица
22/10/2018 |  16:45 ⇒ 23/10/2018 | 09:49 | Autor: SRNA

Vulin: Beograd ne može da prihvati formiranje tzv. vojske Kosova

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da Srbija ne može da prihvati formiranje takozvane vojske Kosova jer smatra da uspostavljanje bilo kakvih paravojnih snaga na prostoru Kosova i Metohije stvara nestabilnost i izaziva opasnost, ne samo za Srbiju, već i za čitav region.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

Vulin je u razgovoru sa ministrom odbrane Italije Elizabetom Trenta podsjetio da je, prema Rezoluciji 1244, Kfor jedina oružana sila na prostoru Kosova i Metohije.

On je zahvalio na ulozi u misiji Kfora i na ponašanju italijanskih vojnika u najtežim trenucima za srpski narod na Kosmetu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

- Da nije bilo hrabrosti italijanskih vojnika tokom martovskog pogroma 2004. godine mi danas ne bismo imali neka od najsvetijih mjesta u našoj pravoslavnoj crkvi. Zato sam veoma ohrabren što ste mi rekli da se italijanski kontingent u okviru Kfora na Kosovu i Metohiji neće umanjivati i da će Italija nastaviti da daje komandante Kfora - istakao je Vulin.

Vulin je naglasio i da je Srbija vojno neutralna zemlja, te da kao takva ne želi da pristupa nijednom od vojnih saveza i zato je zahvalna za poziciju Italije koja tu neutralnost razumije i prihvata.

On je naveo da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u pregovorima sa predstavnicima Prištine vodi hrabru i dosljednu politiku traženja kompromisa.

- Veoma je značajno da Srbija i Italija nastave sa tako dobrim odnosima kada je u pitanju saradnja ministarstava odbrane. Stav Italije se u Srbiji veoma ceni i mi Italiju doživljavamo kao jednu od ključnih zemalja u EU - rekao je Vulin.

Trenta je naglasila da Italija podržava Vučićeve napore u postizanju kompromisa sa Prištinom.

- Mi smo svjesni da se dijalog, pod pokroviteljstvom visokog predstavnika EU, vodi o složenim temama. Smatramo da obje strane treba da iskoriste sve svoje pregovaračke kapacitete i potencijale kako bi se definisao sporazum i dogovor bio postignut i kako bi se došlo do normalizacije odnosa - istakla je Trenta.

Ona je zahvalila Vulinu i vlastima u Srbiji što cijene ulogu Italije u Srbiji i na Balkanu, te istakla svesrdnu italijansku podršku evropskom putu Srbije, kao i u procesu važnih reformi koje se sprovode u okviru pristupnih pregovora.