latinica  ћирилица
22/10/2018 |  19:13 ⇒ 23/10/2018 | 09:55 | Autor: RTRS

Grbavac pobjegao, suđenje u toku

Ratni pukovnik HVO Zdenko Grbavac, optužen za ratni zločin nad Srbima u Bradini, kod Konjica, nije se pojavio pred Sudom BiH.

Prema podacima Tužilaštva, pobjegao je u Hrvatsku. Predstavnici žrtava - nerazumnom ocjenjuje odluku Suda da ga pusti iz pritvora, jer su sudije znale da Grbavac odavno živi u Hrvatskoj i da postoji mogućnost da će pobjeći.

Zaštićen hrvatskim državljanstvom ali i rodbinskim vezama s Božom Ljubićem, poslanikom u Hrvatskom saboru kome je zet, Zdenko Grbavac u Zagrebu čeka početak suđenja za zločin u Bradini. Tužilac Stanko Blagić blagovremeno je upozoravao na mogućnost bjekstva, jer optuženi nikada nije ni boravio u Ljubuškom koje je naveo kao mjesto življenja.

- Tužilaštvo BiH je hiljadu odsto bilo sigurno da će optuženi pobjeći, samo nismo znali kada. Moj prijedlog sve vrijeme bio je da prema optuženom mora ići pritvor zato ponovo tražim ukidanje jemstva i određivanje pritvora - istakao je Blagić.

Grbavac je uhapšen 15. januara na granici BiH i Hrvatske. Nakon tri mjeseca u aprilu izlazi iz pritvora uz jemstvo od 100. 000 maraka koje je odredio Sud BiH. Slobodu plaća stanom od 40 kvadrata u Ljubuškom koji prema riječima tužioca ne vrijedi ni polovinu određene kaucije. Grbavac potom bježi u Zagreb gdje živi od 1993.

- Nerazumljiv je postupak pravosudnih organa BiH da iz pritvora pusti čovjeka za koga ima dovoljno dokaza da je počinio djelo koje mu se stavljnja na teret u prkos spoznaji da živi u drugoj državi. Za takve propuste neko mora da odgovora - poručio je Zoran Pologoš, predsjednik Udruženja Konjičana Republike Srpske.

Grbavac je optužen da je krajem maja '92. ubio braću Slobodana i Velimira Živaka, te Vasu Vujičića u porti Crkve u Bradini. Zdravko Žuža bio je posljednji koji ih je vidio žive. Za zločin je optužen i Željko Šimunović.
-Kada su sišli tu ispred Žarine kafane, izveli su ih, između ostalog i Vasu Vujičića, doveli ih tu ispred Crkve i iz čista mira streljali, Slobo je kažu cijelu noć umirao - prisjeća se Žuža.

U Bradini je ubijeno 48 srpskih civila, imovina opljačkana, Crkva zapaljena, desetine Srba odvedeno je u logore Musala i Čelebić gdje su 22 Bradinjana podlegla toruturama. Za ratne zločine nad Srbima bh. pravosuđe do sada nikoga nije osudilo, u toku je sudski proces protiv 14 bošnjačkih policijskih i vojnih zvaničnika iz Konjica.