latinica  ћирилица
22/10/2018 |  19:28 ⇒ 23/10/2018 | 09:56 | Autor: RTRS

Kakav će biti novi raspored ambasadora BiH u svijetu?

Јoš uvijek aktuelni saziv Predsjedništva BiH nije najavio sjednicu, ali ako je bude, nagovještava se da će jedan od povoda biti imenovanja ambasadora. Najinteresantnija je najava transfera dosadašnjeg bh. ambasadora u Londonu Branka Neškovića u Vašington, gdje je do sada bio Haris Hrle. U Ivanićevom kabinetu, ovu tvrdnju, nisu potvrdili, ali ni demantovali.

Nešković bi trebalo da bude imenovan na prijedlog Mladena Ivanića, jer mjesto ambasadora u SAD-u u narednom trogodišnjem mandatu, pripada srpskom diplomatskom kadru.

Spekuliše se da Ivanić želi da preduhitri dolazak Milorada Dodika, koji će u novom sazivu biti i prvi predsjedavajući.

Da su imenovanja ambasadora u tehničkom mandatu Predsjedništva BiH, na pragu diplomatskog skandala, ocjena je političkog analitičara Žarka Papića. Spasavanja najodanijih saradnika, kaže Papić, karakteristika su bh. vlasti, ali uz moguće brzo povlačenje agremana, svijetu BiH potvrđuju kao neozbiljnu i nedgovornu državnu zajednicu.

"Ozbiljnije posljedice su što je naša diplomatska služba privatizovana. Vi kao član Predsjedništva raspoređujete ljude koji su vama bliski, kojima ste dužni, od kojih nešto očekujete", tvrdi Papić.

Ne ulazeći u zakonitost imenovanja u, kako kaže, foto-finišu ovog saziva Predsjedništva, Papić ukazuje.

"Neobičan momenat, nije uobičajeno da se ambasador koji ima mandat u jednoj zemlji, odmah imenuje za ambasadora u drugoj zemlji, obično se na godinu ili dvije vraćaju u MIP", kaže Papić.

Dok, po svemu sudeći, Ivanić zbrinjava svoje najodanije kadrove, hrvatskom članu Predsjedništva BiH njegov nasljednik Željko Komšić obećava sječu ambasadora. U Mostaru nisu iznenađenji, ali upozoravaju i masovno povlačenje ambasadora jeste diplomatski skandal.

"S obzirom da je dobio mandat od ljudi koji su ga na taj način izabrali naravno da mora ispunjavati njihove političke agende, tako da je razumljivo da će ukloniti Hrvate i ne bi me apsolutno iznenadilo da se pojavi neki novi Nerkez Arifhodžić, koji se lažno predstavlja kao Hrvat, a predstavljao je Hrvate u ambasadi u Rimu", rekao je Zoran Krešić, novinar "Večernjeg lista".

Izborni rezultati iznenadili su i uznemirili i pojedine nedavno imenovane diplomate koji se, kako nezvanično saznajemo, u Ministarstvu inostranih poslova BiH još pripremamaju za odlazak u diplomatska odredišta.

Uz administrativnu, raste i diplomatska bh. hobotnica, a nerijetko ekselencije ne vladaju ni maternjim, a kamoli nekim od svijetskih jezika.