latinica  ћирилица
22/10/2018 |  19:46 ⇒ 23/10/2018 | 09:46 | Autor: RTRS

Srpska predstavljena na sajmu u Beogradu

Prigodnim programom otvoren je nastup Republike Srpske na 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, najvećoj smotri pisane riječi u jugoistočnoj Evropi.

Deseti put Srpska će organizovano, kroz izdavačku djelatnost, nizom programa i promocija, predstaviti kulturu, nauku i umjetnost, doprinoseći očuvanju srpskog jezika, pisma i tradicije. Izdavači iz Republike Srpske nastupom na najuglednijem sajmu knjiga u regionu doprinose ugledu Srpske u svijetu, ali i saradnji Srpske i Srbije, rečeno je tokom otvaranja nastupa Srpske.

-Današnja manifestacija jeste jedan primjer jačanju, predstavljanju RS ovdje u Srbiji. Veoma je važno da RS bude zastupljena ovdje u Srbiji i da se sve više i čuje glas Republike Srpske - istakao je Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Mlađen Cicović, direktor Predstavništva RS u Srbiji izložio je brojke o učešću Srpske na sajmu.
-Mi sajam doživljavamo kao manifestaciju kojom učvršćujemo i jačamo odnose RS i Srbije, ali i RS kroz ovaj sajam izlazi u svijet. Predstavićemo 52 izdavača na 55 promocija, predstavićemo 98 knjiga, predstavićemo 11 časopisa i 2 kalendara Kulturno-prosvjetnog društva „Prosvjeta“ - napomenuo je Cicović.

Ovogodišnji nastup Srpske posvećen je 150. godišnjici Srpske čitaonice u Banjaluci. Publici su predstavljena izdanja Narodne i univerzitetske biblioteke RS: monografija, tematski zbornik i katalog izložbe posvećeni jubileju, kao i "Stripovijetke“ – stripovi prema pripovijetkama Petra Kočića. Monografija govori o počecima osnivanja Srpske čitaonice davne 1868. godine, ali i njenom postojanju i mijenama kroz vrijeme.

-Ona takođe govori o razvojnom putu Narodne i univerzitetske biblioteke do danas, o prelomnim godinama i događajima, dakle – jedan trnovit put od biblioteke sa nekih 6.000 publikacija do biblioteke sa 800.000 publikacija - poručila je Ljilja Petrović Zečević, direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke RS.

Bogat program sajamskih promocija na štandu RS otvoren je predstavljanjem knjige "Referendum, odbrana Srpske“ autora Milana Ljepojevića. Prva knjiga o referendumu u Srpskoj, kojim je odbranjen dan nastanka Republike Srpske, svjedoči i o brutalnim napadima onih koji su pokušavali da ga ospore, i o tome da je na drugoj strani bio predsjednik Srpske Milorad Dodik koji je imao podršku naroda i ruskog predsjednika Vladimira Putina, kaže Ljepojević.

-Ovaj referendum je odbranio RS, a nije napadao BiH. Znači, građani su na tom referendumu potvrdili da se zalažu za samostalnu, suverenu dejtonsku RS, a ne unitarnu BiH - istakao je Ljepojević.

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica predstavio je dva svoja izdanja. Bitka za Srebrenicu – Rat za civilizaciju, autora Dušana Pavlovića govori o događajima u Srebrenici od 1992. do 95. godine i biće dobra osnova za rad buduće komisije za Srebrenicu, ocjenjuje direktor Centra Milorad Kojić.

-Što se same knjige „RS u odbrambeno-otadžbinskom ratu“ – to je jedna istoriografska knjiga koja govori o značaju nastanka, postanka , ali i postojanja RS, a ono što je najvažnije – iz te knjige možemo da izvučemo zaključke koliki je značaj očuvanja RS - poručio je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Promovisano je, između ostalog, i veći broj novih naslova "Kuće poezije“ iz Banjaluke, a do kraja sajma biće predstavljeno 111 izdanja iz Srpske.