latinica  ћирилица
23/10/2018 |  10:17 ⇒ 11:05 | Autor: SRNA

Patrijarh Irinej u posjeti Bocvani i Јužnoafričkoj Republici

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej od danas do 4. novembra nalaziće se u posjeti Bocvani i Јužnoafričkoj Republici, afričkim državama u kojima Srpska pravoslavna crkva ima svoje hramove, saopšteno je iz SPC-a.
Vladika Irinej - Foto: Novosti.rs
Vladika IrinejFoto: Novosti.rs

Patrijarh Irinej će u subotu, 27. oktobra, osveštati hram Svetog Save Srpskog u Gaboronu, u Bocvani, drugi hram SPC-a na afričkom kontinentu.

U nedjelju, 28. oktobra, u Kejptaunu, u Јužnoafričkoj Republici, patrijarh srpski će uveličati proslavu grčkog nacionalnog praznika i služiti Svetu liturgiju sa lokalnim arhijerejima u Crkvi Svetog Đorđa.

Patrijarh srpski Irinej će 4. novembra predvoditi proslavu 40 godina Hrama Svetog Tome u Јohanezburgu.

Ranije je najavljeno da je sutra u Crkvi Svetog Tome u Јohasnesburgu planiran svečani doček Njegove svetosti, mala doksologija i posluženje, dok će u istoj crkvi 31. oktobra biti služena Sveta liturgija na praznik.

Planirano je da tog dana uz blagoslov bratstva i staraca manastira Hilandara u Јohanezburg stigne originalna kopija čudotvorne ikone Majke Božije Trojeručice zaštitnice svih paravoslavnih hrišćana na afričkom kontinentu.

Prema ranijem pisanju "Politike", U Bocvani živi oko 40 srpskih porodica, većinom nastanjenih u glavnom gradu Gaboronu, gdje se završava gradnja novog hrama srpske crkve.

Crkva je podignuta zalaganjem tamošnjih Srba, okupljenih oko Udruženja Srba u Bocvani, i paroha južnoafričkog Isajla Markovića, jedinog sveštenika srpske crkve u Africi.

Za gradnju hrama 2015. godine dobijeni su blagoslovi dva patrijarha - srpskog Irineja i aleksandrijskog Teodora Drugog.

Kamen temeljac za hram u Bocvani položen je u oktobru 2016. godine, a u njegove temelje položena je povelja nove crkve, koju je potpisao srpski patrijarh, i kutija sa kamenjem donijetim iz Srbije.

Osim ovog, srpska crkva ima hram u Јohanezburgu, posvećen Svetom Tomi. Njegove temelje osvještao je 1978. godine tadašnji episkop australijsko-novozelandski Nikolaj /Mrđa/, a sagrađen je u predgrađu Јohanezburga na imanju kupljenom od dobrovoljnih priloga koje je prikupila tamošnja crkvena opština.

Gradnju novog hrama finansirao je Mile Stojaković, koji je time postao njegov ktitor i čija je želja bila da on bude posvećen Svetom Tomi, njegovoj krsnoj slavi.

Ubrzo po podizanju prvog hrama srpske crkve u Africi, Sveti arhijerejski sabor imenovao je i prezvitera Dragana Veleušića za sveštenika u ovoj udaljenoj parohiji u Јužnoafričkoj Republici.

Njega je posle šest godina naslijedio Simo Šumar, da bi 1996. godine za sveštenika bio imenovan protojerej-stavrofor Mirko Skrobonja, koji je osnovao parohiju u Bocvani i još sredinom 90-ih godina prošlog vijeka osnovao građevinski odbor za podizanje hrama u ovoj afričkoj državi, a njihova zamisao ostvarena je tek ove godine.