latinica  ћирилица
23/10/2018 |  10:55 ⇒ 11:11 | Autor: SRNA

Saradnja Srbije sa Haškim mehanizmom odvija se kontinuirano

Saradnja Srbije sa Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale odvija se kontinuirano i na dobrom je nivou, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa glavnim tužiocem Mehanizma Seržom Bramercom.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Vučić je naglasio da će Srbija, uprkos neslaganju oko nekih pitanja, nastaviti da jača saradnju sa Tužilaštvom Mehanizma, saopšteno je iz Službe za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

Na sastanku, na kojem je, između ostalog, bilo riječi i o predstojećem izvještaju tužioca Mehanizma za Savjet bezbjednosti UN i učinku Tužilaštva Mehanizma, Vučić i Bramerc su se saglasili da je neophodno da posvete posebnu pažnju problemu nestalih.

Vučić je naglasio da je naročito važno da dođe do napretka u saradnji po pitanju nestalih lica što bi dovelo do poboljšanja u odnosima Srbije i Hrvatske.

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serž Bramerc izrazio je nezadovoljstvo nedostatkom regionalne saradnje.

Kao dio podrške, koju kancelarija tužioca Mehanizma pruža Srbiji, Bramerc je ukazao da će tokom marta 2019. godine, u saradnji sa Pravosudnom akademijom, biti organizovana obuka za tužioce koji postupaju u slučajevima ratnih zločina s ciljem sticanja dodatnih znanja u ovoj oblasti.