latinica  ћирилица
23/10/2018 |  11:52 ⇒ 11:55 | Autor: SRNA

Papa je "ljevičar" i zastupa "pročetničku opciju"?!

Hrvatski desničarski mediji i novinari kritikuju papu Franju zbog usporavanja kanonizacije Alojzija Stepinca, nadbiskupa iz doba ustaške Nezavisne Države Hrvatske, nazivajući ga "ljevičarom" i "pročetnikom".
Papa Franjo - Foto: Getty Images
Papa FranjoFoto: Getty Images

Srpska pravoslavna crkva i mnogi istoričari smatraju Stepinca bar moralno odgovornim za ćutanje tokom genocida nad Srbima.

Papa Franjo, odnosno svjetovno Horhe Bergoljo, "nastavlja tradiciju ljevičarskih pročetničkih krugova, a ne pape Јovana Pavla Drugog", prenose desni portali.

Iz vatikanske kongregacije za kanonizaciju navedeno je da je proces kanonizacije kardinala Stepinca usporen, te da tek treba "proučiti situaciju" nakon završetka rada katoličko-pravoslavne komisije.

"Ništa novo, prije godinu dana napisao sam da Stepinac neće biti proglašen svetim sve dok je papa Franjo živ", piše poznati desničarski novinar Milan Ivkošić iz "Večernjeg lista".

Ivkošić je svojevremeno dao pozitivnu recenziju knjige u kojoj se negiraju ustaški zločini u Јasenovcu i tvrdi da su partizani krivi za egzodus kozarskih Srba, a ne ustaše.

On navodi da se to znalo otkad je papa formirao komisiju u kojoj su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, koja je, prema njemu, krivac za zločine tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka.

Tako se "južnoamerički ljevičar" Bergoljo okrenuo protiv Stepinca i Hrvatske.

Bergoljo nastavlja tradiciju "ljevičarskih prosrpskih krugova", pa je "izrovao i pomrsio put koji su sa oduševljenjem kanonizaciji Stepinca utirali njegovi prethodnici Јovan Pavle Drugi i Benedikt Šesnaesti", prenose desničarski portali.

Ivkošiću i desničarskim medijima nije po volji ni zagrebački Kaptol, koji optužuju za "slugenjarsko" ćutanje pred papom.