latinica  ћирилица
23/10/2018 |  13:53 ⇒ 14:03 | Autor: SRNA

Banjalučki vatrogasci izveli pokaznu vježbu zaštite i spasavanja za osnovce (FOTO)

Pripadnici Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice grada Banjaluka izveli su danas uspješnu pokaznu vježbu spasavanja đaka banjalučke Osnovne škole "Aleksa Šantić" s ciljem provjere osposobljenosti gašenja požara i postupanja u vanrednim događajima.

Zamjenik starješine Vatrogasne jedinice Aleksandar Majstorović izjavio je novinarima da je cilj vježbe poboljšanje zaštite od požara i evakuacije u slučaju nekih nepredviđenih okolnosti, te da se učenici upoznaju o osnovnim mjerama zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama.

On je istakao da je banjalučka Vatrogasna jedinica konstantno spremna, obučena i veoma dobro opremljena.

Direktor Osnovne škole "Aleksa Šantić" Svjetlana Radusin napomenula je da je pokazna vježba izvedena u ovoj školi prvi put u saradnji sa banjalučkom Vatrogasnom jedinicom od izuzetnog značaja i da ima mnogo benefita iz današnje akcije.

"Imali smo otkrivanje požara, dojavu, evakuaciju učenika i gašenje požara, a prilikom izvođenja vježbe uočeni su neki nedostaci koje je potrebno otkloniti kako bi ovaj način naše aktivnosti bio što efikasniji", rekla je Radusinova.

Ona je naglasila da su u vježbi učestvovali svi učenici prve smjene, njih oko 300, od najmlađeg uzrasta do devetog razreda, kao i nastavnici, koji su upoznati više o organizaciji, načinu rada i dojavi požara.

Pokazna vježba za banjalučke osnovce (Foto: Srna)

Predstavnik "Karitasa" Banjaluka i koordinator projekta "Smanjivanje rizika od prirodnih nepogoda" Nikica Prskalo naveo je da je ova akcija dio aktivnosti koje "Karitas" sprovodi na širem banjalučkom području, dodavši da se ovaj projekat sprovodi već četvrtu godinu u Banjaluci.

"Јedna od aktivnosti je i vatrogasna vježba, odnosno vježba evakuacije iz osnovne škole", kaže Prskalo.

On je dodao da je vježba ujedno i odgovor na posljedice poplava koje su se u BiH dogodile 2014. godine.

"Tada smo vidjeli da su lokalne zajednice praktično nepsremne na prirodne katastrofe, a današnja pokazna vježba je jedna od aktivnosti usmjerena na edukaciju lokalne zajednice u sanaciji prirodnih nepogoda i intervencijama u ovakvim situacijama", rekao je Prskalo.

Nakon pokazne vježbe u kojoj je, osim 12 pripadnika Vatrogasne jedinice sa dva vozila, učestvovala ekipa Crvenog krsta, predstavljena je oprema vozila koja su učestvovala u vježbi i izvršena obuka prisutnih sa aparatima za početno gašenje požara.