latinica  ћирилица
23/10/2018 |  13:56 ⇒ 14:02 | Autor: SRNA

Predstavljena djela Duška Petrovića

Na štandu Republike Srpske, u okviru Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, danas su predstavljena djela srpskog pjesnika i satiričara Duška Petrovića - knjiga poezije "U kapeli radosti", zbirka satire "U državi koja je nužni smeštaj", kao i knjiga besjeda, razgovora i kritika "U spoju duhovitosti i duhovnosti".
Beograd: Sajam knjige - predstavljena djela Duška Petrovića - Foto: SRNA
Beograd: Sajam knjige - predstavljena djela Duška PetrovićaFoto: SRNA

Riječ je o izdanjima objavljenim povodom 50 godina Petrovićevog književnog rada, a izdavači su Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, izdavačka kuća "Besjeda" iz Banjaluke i Fondacija "Radost" Beograd.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da je pravi razlog da Predstavništvo bude suizdavač ovih djela jeste činjenica da Petrović, kao uspješan autor, ima zaista široko polje stvaranja - od lirske poezije i lirske proze, preko kratkih priča, satirične poezije i komedije, pa besjeda i polemika do satiričnih aforizama.

Nemanja Mišić iz štamparije gdje su štampana Petrovićeva djela naglasio je da je već nekoliko puta predlagao autorima da na svoje knjige stave ku-er /QR/ kod kako bi čitaoci mogli da putem mobilnih telefona čuju i vide kako to što oni čitaju govori autor knjige.

Petrović je rekao da je prije pola vijeka povjerovao u moć književne, lirske i satirične riječi i da u nju i danas vjeruje "nesmanjenom snagom i voljom, čak i u ovakvom nevremenu".

Lirika i satira Duška Petrovića uvrštene su u 28 zbornika i antologija od čega su tri antologije na ruskom i po jedna na njemačkom, slovenačkom, poljskom, bugarskom, engleskom i bjeloruskom jeziku.

Kao autor dobio je značajne književne nagrade, a kao urednik satiričnih časopisa i listova više puta je zabranjivan.

Petrović je objavio 18 knjiga lirike i satire, a pisao je i za radio i televiziju, pozorište, kao i političke i satirične kolumne po novinama i časopisima Srbije i Srpske.