latinica  ћирилица
23/10/2018 |  14:34 ⇒ 14:37 | Autor: SRNA

Gojković: Moskva bolje nego iko razumije s čime se Srbi suočavaju

Srbija ulaže sve svoje snage u rješavanje pitanja Kosova i Metohije, čuvajući bezbjednost i mir i u tome je dosadašnja i buduća podrška Rusije od neprocjenjive vrijednosti, rekla je predsjednik srpskog parlamenta Maja Gojković obraćajući se poslanicima ruske Dume.
Maja Gojković - Foto: RTRS
Maja GojkovićFoto: RTRS

"Rusija, bolje nego iko drugi, razume sa čime se mi suočavamo", rekla je Gojkovićeva, navodeći da su ruskom narodu jasni i principi za koje se Srbija zalaže i stvarnost svijeta u kojem se za te principe bori.

Ona je navela da će pitanje Kosmeta, koje je najveće i najteže za srpski narod i državu i nosi globalne posljedice, zahtijevati još mnogo istrajnosti, mudrosti i snage da bi se došlo do pravednog i održivog rješenja, nasuprot brutalnom nasilju nad nevinim i nemoćnim žrtvama, spomenicima i crkvama, gruboj jednostranosti, stalnim provokacijama i površnosti i cinizmu mnogih.

Gojkovićeva je rekla i da je poznato da je spoljnopolitički prioritet Srbije punopravno članstvo u EU, kao i da se zalaže da ti procesi budu usklađeni sa željom Srbije da na međunarodnom regionalnom i globalnom planu unapređuje saradnju sa partnerima i prijateljskim zemljama, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Ona je istakla da je Srbija, u složenim geopolitičkim okolnostima i nestabilnom okruženju u parlamentu, donijela odluku o vojnoj neutralnosti i da nema aspiraciju da postane članica NATO.

"Imamo suviše tešku istoriju povezanu sa ovom alijansom da bismo uopšte razmišljali o tome. Istovremeno, ostajemo otvoreni, a politika vojne neutralnosti to omogućava, za aktivnu saradnju sa svim partnerima i bezbednosnim akterima u regionu i šire, s ciljem očuvanja mira i stabilnosti", rekla je Gojkovićeva.

Ona je poručila da Srbija nikada i ni pod kakvim uslovima neće uvoditi bilo kakve sankcije Rusiji, kao i da će skupštinska delegacija Srbije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope nastaviti da se, dosljedno i principijelno, u skladu sa međunarodnim pravom, zalaže za puni povratak prava delegacije Rusije.

Gojkovićeva je podsjetila da su Srbi i Rusi uvijek bili na istoj strani istorije, u borbi za slobodu, nezavisnost i očuvanje nacionalnog identiteta, navodeći da su ti odnosi izdržali ispit vremena, zajedničkih tragedija i pobjeda.

Ona je podsjetila da se ove godine obilježava 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, pobjeda nad fašizmom i ocijenila da bi srpski narod veoma teško opstao i ostvario svoje nacionalne i državotvorne ciljeve da nije, u ključnim istorijskim trenucima, imao podršku Rusije i ruskog naroda.

Gojkovićeva je rekla da je ponosna što će 4. novembra srpskog glumca Miloša Bikovića, koji je sarađivao i sa ruskim režiserom Nikitom Mihalkovim, državnom nagradom "Medalja Puškina" odlikovati predsjednik Rusije Vladimir Putin.

"Medalja Puškina" je medalja koja se dodjeljuje za usluge u oblasti kulture, prosvjete, društvenih nauka, literature i umjetnosti.

Gojkovićeva predvodi parlamentarnu delegaciju na Trećoj sjednici Komisije za saradnju Narodne skupštine Srbije i ruske Dume u Moskvi.