latinica  ћирилица
23/10/2018 |  15:37 ⇒ 18:01 | Autor: RTRS

UKC Srpske: Četiri sata operacije za spas ruke

Hirurški tim Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju u Banjaluci, zajedno sa vaskularnim hirurzima Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, nakon četiri sata zahtjevne multidisciplinarne operacije, uspio je pacijentkinji da spasi ruku.

Sedamdesetosmogodišnjoj Marici Јusupović iz Štrbaca kod Prnjavora, dijagnostikovan je tumor u predjelu lakta, gdje je amputacija ruke bila neizbježna. Zahvaljujući stručnim hirurzima, Marica sada ima potpuno zdravu i funkcionalnu ruku.

Načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Nikola Baroš ističe da je operacija bila uspješna.

"Tumor je svojim intenzitetom zahvatio i sve krvne sudove i živce, te je odluka onkološkog konzilijuma bila da se uradi amputacija ekstremiteta. Međutim, dobro organizovanim operativnim zahvatom urađeno je odstranjenje tumora, rekonstrukcija zahvaćenih krvnih sudova, te živaca podlaktice", rekao je Baroš.

Rijedak oblik karcinoma pacijentkinje koji je zahvatio meka tkiva i glavnu arteriju, krvne sudove i nerve, sada je potpuno odstranjen.

"Ovom prilikom smo se vodili, kao i najveći svjetski centri, time da očuvamo ekstremitet, te da izbjegnemo radiklane operacije kao što je amputacija. Rekonstruisali smo krvni sud i živac, te za sada imamo dobar rezultat i postoperativni tok protiče zaista dobro", poručio je Miran Petković, specijalista plastično-rekonstruktivne hirurgije.

Zahtjevnim, ali uspješnim hiruršim zahvatom urađena je i transplantacija živca i vene sa noge pacijentkinje.

"Drago mi je bilo kada smo završili rekonstrukciju krvnog suda i kada smo vidjeli da je šaka koja je bila plave boje odmah dobila normalnu boju. To je nama vaskularnim hirurzima znak da će sve dobro proći", ispričao je Severin Dunović, vaskularni hirurg.

A za Maricu slijedi fizikalna terapija. Ljekari, uz sada vraćenu funkciju šake i lakta, očekuju i regeneraciju živca i osjetljivosti u ruci.