latinica  ћирилица
23/10/2018 |  18:11 | Autor: Agencije

KiM- Uhapšeno osmoro zbog napada na srpske vjernike

Policija Kosova je uhapsila osam osoba zbog napada u nedjelju na dva autobusa sa srpskim vjernicima u Istoku, prenio je portal KoSSev.

Po podacima policije, grupa od 50 do 60 mještana sela Studenica u znak protesta okupila se da bi blokirala put, ali se u saopštenju navodi da je policija uspjela da ih udalji kako bi omogućila kretanje grupi Srba.

"Kada se autobus udaljavao, a policajci obezbjeđivali slobodan prolaz, nepoznata lica bacila su kamenje u njihovom pravcu, oštetivši jedno staklo na jednom autobusu, dok je nekoliko stakala na drugom autobusu naprslo", navodi se u saopštenju i dodaje da su se autobusi bezbjedno udaljili u pratnji policije.

U ponedjeljak je bilo saopšteno da je 11 osoba, među kojima tri maloljetne, osumnjičeno za djelo remećenja javnog reda i mira, i privedeno, ali su svi poslije saslušanja pušteni na slobodu.

Napad na autobuse su osudili predsjednik i premijer samoproglašenog Kosova, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Grupa od 170 srpskih vjernika imala je dozvolu MIP samoproglašenog Kosova za dvodnevni boravak radi posjete manastiru Visoki Dečani, Pećkoj Patrijaršiji i selu Studenica.