latinica  ћирилица
23/10/2018 |  18:25 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

EU za biznis: Mala privreda, veliki novac

Deset miliona evra iz evropskog fonda biće dodijeljeno privrednicima u BiH. Dio je to projekta "EU za biznis", koji podržava razvoj konkurentne i inovativne domaće ekonomije radi podrške privatnom sektoru. Riječ je o četvorogodišnjem projektu vrijednom 16,1 miliona evra.

Da bi dobili novac iz evropskog programa, preduzetnici bi trebalo da apliciraju na sedam poziva, koji će biti objavljeni u novembru i trajaće godinu dana. Oko 20 miliona KM bespovratne pomoći biće usmjereno u izvoz, turizam, preduzetništvo i poljoprivredu i ruralni razvoj. Grantovi od 50 do 200 hiljada evra biće dodijeljeni domaćim kompanijama, preduzetnicima i brzo-rastućim firmama.

"To znači da će prijedlozi koji u sebi sadrže aktivnosti usmjerene prema kreiranju novih radnih mjesta, poboljšanju aktivnosti proizvoda, izgradnji kapaciteta radne snage ili odstranjivanja prepreka za rast i razvoj ciljnog sektora, dobiti najviše bodova i da će tako doprinijeti ostvarivanju ciljeva projekta”,  istakao je Gligor Stojkov, projektni menadžer u GIZ. 

Ovakvi uslovi zainteresovali su brojne privrednike. Firma Sim tehnik iz Kotor Varoša, koja zapošljava oko 300 radnika, bavi se mašinskom obradom metala i plastike, izvozno je orijentisana i stremi inovacijama.

"Planiramo uvoditi nove tehnologije, nove mjerne uređaje, proširenje proizvodnje. Zaposlili smo 83 radnika prošle godine, 70 ove i u planu je i dalje. Tu bi nam dobro došla podrška od EU i od države - poručuje Nemanja Savić iz ove firme.

U BiH su i ranije sprovedeni slični projekti. Agencija za razvoj preduzeća iz Banjaluke koristila je sredstva Međunarodne organizacije rada i realizovala projekat "Partnerstva za kvalitetna radna mjesta i zapošljavanje". Uspostavljeno je partnerstvo sa opštinom Prnjavor, tamošnjom Osnovnom školom "Ivo Andrić" i izrađen je akcioni plan zapošljavanja.

"Tokom projekta traje obuka za nezaposlene, koja obuhvata oko 250 lica i još oko 50 u industriji. Moramo se pohvaliti da je većina dobila posao u industrijskim preduzećima”, naglasila je Јelena Prohaska iz Agencije za razvoj preduzeća Eda, Banjaluka.

Korisnici ranijih evropskih programa ukazuju na dugotrajne i komplikovane procedure apliciranja, ali ističu dobru saradnju i rezultate. Kolegama savjetuju da u procesu apliciranja budu precizni, ali i da sve finansijske tokove prikazuju transparentno i korektno.