latinica  ћирилица
23/10/2018 |  18:30 ⇒ 18:56 | Autor: TANЈUG

Nađene Kašogijeve stvari u automobilu konzulata (FOTO)

Forenzičari su pronašli dva kofera sa ličnim stvarima ubijenog novinara DŽamala Kašogija, u parkiranom vozilu koje pripada saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijski tim istražitelja bio je prisutan zajedno sa turskim istražiteljima kada je automobil pretražen, javlja Rojters.

Tijelo ubijenog novinara još nije pronađeno.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je da se direktorka CIA Đina Haspel nalazi u Turskoj kako bi proučila slučaj ubijenog saudijskog novinara.

AP navodi da je njena posjeta uslijedila dan nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp poručio da nije zadovoljan objašnjenjem Rijada u vezi sa smrću Kašogija prije tri nedjelje u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijske vlasti su saopštile da je on ubijen u tuči, dok turski zvaničnici tvrde da je 59-godišnjeg kolumnistu Vašington posta napao i ubio saudijski tim u kojem je bilo 15 ljudi.

Automobil ubijenog novinara

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan kazao je da želi da se grupi od 18 osumnjičenih, koji su privedeni u Saudijskoj Arabiji, sudi pred turskim sudovima.

Britanska televizija Skaj njuz objavila je ranije danas, pozivajući se na neimenovane izvore, da je tijelo Kašogija pronađeno u bašti rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu i da je "raskomadano", a da mu je lice "unakaženo".

Erdogan razgovarao sa porodicom ubijenog novinara

Erdogan je razgovarao telefonom sa članovima porodice ubijenog Kašogija i izjavio im saučešće, te obećao da će Turska uraditi sve što bude mogla da se riješi njegovo ubistvo, javlja Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore iz turskog predsjedništva.

Oni su izjavili da je Erdogan izrazio svoju najdublju tugu zbog Kašogijevog ubistva, a da je razgovarao i s Kašogijevim sinom Abdulahom.

Erdogan je ranije danas izjavio da je "svirepo ubistvo Kašogija uvreda za cijelo čovječanstvo" i naglasio da se ono nije dogodilo spontano, već da je bilo unaprijed planirano.

Kako je rekao, za ubistvo saudijskog novinara je odgovorno 18 osoba, od kojih je 15 stiglo iz Saudijske Arabije u Tursku da bi to izvršili, a troje su radnici Konzulata u Istanbulu u kojem se ubistvo dogodilo.

Kao dokaze Erdogan je iznio tvrdnje da su uklonjeni hard diskovi na kojim se čuvaju snimci sbezbjednosnih kamera u konzulatu.

Kašogi je nestao 2. oktobra, a Saudijska Arabija priznala je da je novinar ubijen, nakon navodne tuče u saudijskom konzulatu u Istanbulu.