latinica  ћирилица
23/10/2018 |  18:52 | Autor: SRNA

Samoproglašeno Kosovo neće biti primljeno u Interpol

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da ne očekuje prijem samoproglašenog Kosova u Interpol ni ove godine i izrazio nadu da države članice ove međunarodne policijske agencije neće kršiti međunarodno pravo, niti dozvoliti njenu politizaciju.
Nebojša Stefanović - Foto: TANЈUG
Nebojša StefanovićFoto: TANЈUG

On je podsjetio da je Interpol na prošlogodišnjem zasjedanju usvojio rezoluciju koja propisuje da zemlje koje traže prijem u ovu agenciju moraju biti članice UN ili imati status posmatrača u UN, a samoproglašeno Kosovo nije ni jedno, ni drugo.

"Ne mogu ni da zamislim da bi ugledna i profesionalna policijska organizacija kakva je Interpol pogazila sopstvenu rezoluciju i zato ne očekujem da će takozvano Kosovo biti primljeno u članstvo", naveo je Stefanović u pisanoj izjavi.

Istakao je da, osim što bi prijem samoproglašenog Kosova predstavljao najgrublje kršenje međunarodnog prava, ne treba ni podsjećati na opštepoznatu činjenicu da samoproglašene prištinske institucije nisu u stanju da obezbijede ni minimum bezbjednosti građanima koji žive u južnoj srpskoj pokrajini.

"Potpuni je apsurd da ljudi koji su sami na Interpolovim potjernicama zbog najtežih krivičnih djela sada žele da odlučuju o tome ko treba da im se pridruži na toj listi, ali ne na osnovu pravno utemeljenih argumenata, već u montiranim procesima čiji je scenario unapred poznat", napominje Stefanović.

Prema njegovim riječima, nesumnjivo je da bi bivšim pripadnicima terorističke Oslobodilačke vojske Kosova prijem Kosova u Interpol služio za revanšizam prema srpskom stanovništvu, prije svega prema pripadnicima policije i vojske koji su tamo branili srpski narod.

"Oni taj prijem svakako ne žele zbog borbe protiv kriminala. Činjenica da već postojeće kanale komunikacije putem Unmika sa Interpolom apsolutno ne koriste i da nemaju nikakvu razmenu informacija, jasno govori da im policijska saradnja nije cilj. Zato ne očekujem da će članice Interpola podržati zahtjev takozvanog Kosova i dozvoliti politizaciju ove profesionalne organizacije", poručio je Stefanović.