latinica  ћирилица
23/10/2018 |  19:00 ⇒ 19:19 | Autor: SRNA

Beograd: Predstavljena knjiga "Novi hladni rat i Srbija - geopolitička stvarnost Srba"

Knjiga "Novi hladni rat i Srbija - geopolitička stvarnost Srba", čiji je autor penzionisani general Vinko Pandurević, predstavljena je večeras na štandu Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.
Beograd - Knjiga "Novi hladni rat i Srbija - geopoliticka stvarnost Srba" -
Beograd - Knjiga "Novi hladni rat i Srbija - geopoliticka stvarnost Srba"

O značaju ovog djela, koje su objavili beogradski "Svet knjige" i predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, govorio je politički analitičar Aleksandar Pavić, koji je posebno naglasio njegovu sveobuhvatnost.

"Glavni utisak o ovoj knjizi je njena sveobuhvatnost. Ona je u isto vreme geopolitička i bavi se unutrašnjom nacionalnom politikom na nivou prostora, gde je živeo i ratovao srpski narod", rekao je Pavić.

Prema njegovim riječima, knjiga stavlja u kontekst savremene događaje i novi hladni rat, kao što i sam naslov govori, te šta je položaj Srbije u svemu tome.

"Knjiga govori i o tome šta bi, prema mišljenju autora, trebalo uraditi, i to na osnovu njegovog vrlo bogatog vojničkog, obrazovnog, sociološkog i političkog iskustva", rekao je Pavić.

Pavić je naveo da se ovo djelo bavi i svjetskim i lokalnim pitanjima, ali da sve to stavlja u cjelinu koju je lako razumjeti.

Pandurević je ukazao na značaj četvrtog dijela knjige koji se tiče postdejtonske BiH i prisjećanja na određene ratne događaje.

"U poglavlju o postdejtonskoj BiH, odnosno odbrani Republike Srpske, značajne su teme koje se tiču očuvanja njenog naziva, simbola i njenih ustavnih nadležnosti", rekao je Pandurević Srni.

Prema njegovim riječima, zanimljiv je i dio koji se tiče nekih ratnih događaja putem vezivanja sa aktuelnom situacijom danas u Republici Srpskoj i uopšte u BiH.

On kaže da treba istaći i sve veće interesovanje Kine i Rusije za Balkan i sučeljavanje Rusije i SAD na prostoru Balkan.

"Postoji jedan trougao čiji je vrh zaboden u samo srce Beograda, a na krakovima trougla klate se Rusija i SAD u svojim nadmetanjima. Rusija djeluje na ovim prostorima sa najboljim namjerama zaštite suvereniteta Srbije, dok SAD nastoji na svaki način da istisne Rusiju sa ovog prostora", rekao je Pandurević.