latinica  ћирилица
23/10/2018 |  19:07 ⇒ 24/10/2018 | 09:10 | Autor: RTRS

Ukio banka i Pavgord za dogovor

Pravni tim litvanske Ukio banke i firme Pavgord smatra da bi u sudskom postupku sa Fabrikom glinice Birač u stečaju i Aluminom iz Zvornika najbolje bilo postići dogovor, čiji je cilj očuvanje ovih privrednih kolektiva i ističe da su ukupna potraživanja Ukio banke i Pavgorda veća od 220 miliona KM. Tvrdnje zasnivaju na drugoj presudi Vrhovnog suda Republike Srpske, koja je stigla prije nekoliko dana.

Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presude sudova u Litvaniji kojim su odbačene tužbe kompanija iz Birač grupe protiv Ukio banke i Pavgorda. Pravni tim Ukio Banke i Pavgorda smatra da su tužbama firme iz grupacije Birač pokušale da ponište ugovore o kreditima u Litvaniji.

- Taj postupak je pravosnažno okončan u korist Ukio banke i Pavgorda i tužbeni zahtjev kojim je traženo da se taj ugovor proglasi ništavnim je odbijen u cijelosti, jer samim tim osnovna potraživanja su i dalje ostala na snazi a time i založna prava i dalje su na pravnoj snazi i ničim nisu dovedena u pitanje - kaže Ognjen Bogdanić iz advokatske kancelarije Sajić.

Advokat Alumine, Vladimir Milošević, očekuje da pravosuđe Republike Srpske stavi tačku na atak prema Alumini i Birču.

- To što je Ukio banka dala 155 miliona KM svojim litvanskim firmama i to što su pare vjerovatno završile u privatnim džepovima, ne može biti osnov za obavezivanje Alumine ili Birača i u tom pogledu predlažem da povrat tog duga traže od onih koji su uzeli ovaj kredit. Apsurdno je govoriti o nekom dugu zvorničkih firmi, kad nijedna marka nije ušla u državu, a još je apsurdnije da se govori o naplati duga kada imate istragu koje vodi Tužilaštvo BiH i to baš u pogledu ovih zaloga koje je preuzeo Pavgord - kaže Milošević.

Podsjećamo, Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju litvanske Ukio banke i potvrdio da ova banka neosnovano potražuje sredstva od Fabrike glinice Birač u stečaju, druga strana najavila je apelaciju Ustavnom sudu BiH.