latinica  ћирилица
23/10/2018 |  19:12 ⇒ 22:32 | Autor: SRNA

Linta: Očekujem napredak u procesuiranju ratnih zločina nad Srbima

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravio je sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Seržom Bramercom i naglasio da očekuje da konačno dođe do suštinskog napretka u procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima na području bivše Јugoslavije.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

On je naglasio da Bramerc, kao bivši tužilac Haškog tribunala, dobro zna da pravosuđa Hrvatske i BiH ne čine gotovo ništa da budu kažnjeni nalogodavci i počinioci brojnih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima i da srpske žrtve dočekaju pravdu.

"Takođe, Bramerc dobro zna da bez istih standarda u suđenjima za ratne zločine i poštovanja svih žrtava nije moguća iskrena saradnja u regionu zapadnog Balkana", naglasio je Linta.

On je ukazao na to da se u Hrvatskoj protiv Srba masovno raspisuju potjernice, pokreću istrage, podižu optužnice i donose presude bez dokaza s ciljem da se potvrdi apsurdna i lažna teza da su Srbija, ЈNA i krajiški Srbi izvršili agresiju na Hrvatsku, a da je Hrvatska tobože vodila oslobodilački rat.

"Skandalozno ponašanje Hrvatske izaziva opravdano ogorčenje bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske Krajine jer smatraju da su se časno borili za Јugoslaviju, Srbiju i branili svoj narod od proustaškog režima Franje Tuđmana. Pojedinci koji su počinili ratne zločine nad Hrvatima treba da odgovaraju, ali je neprihvatljivo da se cijeli jedan narod tretira kao zločinački. Tužilaštvo za ratne zločine treba da počne ozbiljno da se bavi ratnim zločinima nad Srbima", rekao je Linta.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na današnjem sastanku u Beogradu sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Seržom Bramercom da se saradnja Srbije sa Mehanizmom odvija kontinuirano i da je na dobrom nivou.