latinica  ћирилица
23/10/2018 |  19:13 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Voće rodilo, berača nigdje!

Na plantažama gradiškog potkozarja ove jeseni rekordan rod jabuke. Zbog nedostatka berača berba će potrajati duže od uobičajenog roka.

Na plantažama porodice Dojčinović iz Donjih Podgradaca proteklih godina berbu je u rokovima obavljalo oko 10 berača. Ove godine u berbi je svakodnevno duplo više berača koji ne mogu da oberu rod koji iznosi oko 70 tona po hektaru.

"Veliki je rod ove godine i potrebno nam je najmanje 20 berača koje pozajmljujemo od drugih voćara i tako se snalazimo", kaže Mihajlo Dojčinović, voćar iz Donjih Podgradaca.

Iako su evidencije Zavoda za zapošljavanje Gradiška pune nezposlenih, malo se ko odlučuje za poslove berbe. Za razliku od onih na ulici, radnici u voćnjaku, koji rade za prosječnu satnicu od četiri KM, imaju drugačije mišljenje.

"Isplati se. Ovo mi je već sedma sezona ovdje u berbi i zadovoljan sam svim, smještajem, plaćanjem, ishranom", ističe Nedeljko Pavlović, berač iz Teslića.

Radnik angažovan na berbi za mjesec dana može da zaradi od 1.000 do 1.200 KM. Dnevnica je od 35 do 40 KM. U većini voćnjaka obezbijeđena su dva obroka, kafa, a negdje i prevoz i smještaj.