latinica  ћирилица
23/10/2018 |  19:57 ⇒ 20:33 | Autor: SRNA

Mogerini: Brisel sarađuje sa G7 u vezi sa ubistvom novinara

Evropska unija sarađuje sa grupom sedam industrijski najrazvijenihih sila kako bi koordinisala reagovanje na ubistvo saudijskog novinara DŽamala Kašogija, izjavila je visoki predstavnik EU za spoljnu politku i bezbjednost Federika Mogerini.
Federika Mogerini (Foto:Tanjug, AP/Yves Logghe) -
Federika Mogerini (Foto:Tanjug, AP/Yves Logghe)

Ona je poslanicima u Evropskom parlamentu u Briselu rekla da će dalja reagovanja EU zavisiti od narednih koraka koje će preduzeti vlasti Saudijske Arabije.

Mogerinijeva je pozvala Rijad da proslijedi sve informacije koje ima u vezi sa slučajem Kašogija i da omogući da oni koji su odgovorni za ubistvo novinara budu izvedeni prad lice pravde, javio je AP.

EU, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Јapan, Velika Britanija i SAD najstrože su osudile ubistvo Kašogija, koji je nestao nakon ulaska u saudijski Konzulat u Istanbulu 2. oktobra, gdje je, kako tvrde saudijske vlasti, "ubijen u tuči".

Ministri zemalja G7 pozvali su na temeljnu, kredibilnu i brzu istragu o ubistvu, koje je, prema njihovom mišljenju, pokazalo da postoji potreba za zaštitom novinara i njihovog prava slobode govora.