latinica  ћирилица
23/10/2018 |  22:24 ⇒ 22:26 | Autor: SRNA

Meron odbio zahtjev za prijevremeno puštanje generala Miletića

Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu Teodor Meron odbio je zahtjev za prijevremeno puštanje generala Vojske Republike Srpske Radivoja Miletića, saopšteno je iz Mehanizma.

U saopštenju se navodi da je Miletić, koji je zbog zločina protiv čovječnosti u Srebrenici 1995. godine osuđen na 18 godina zatvora, do 17. maja ove godine odslužio dvije trećine kazne i da je "pokazao neke znakove rehabilitacije", ali da je zahtjev odbijen zbog težine zločina za koje je osuđen.

Međunarodni sud u Hagu prošle godine je odbio sličan zahtjev, uz objašnjenje da Miletić u tom trenutku još nije bio odslužio dvije trećine kazne, što je uslov za prijevremeno oslobaćanje.

Međutim, Meron kaže da je prilikom donošenja odluke uzeo u obzir mišljenje ostalih sudija, koji su bili protiv prijevremenog puštanja Miletića.

General Vojske Republike Srpske zahtjev je predao 23. jula.

Miletić je 10. juna 2010. godine proglašen krivim za ubistva, progon i prisilno premještanje muslimana iz Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine i prvostepenom presudom osuđen na 19 godina zatvora, a Apelaciono vijeće je 30. januara 2015. godine kaznu umanjilo na 18 godina.

On je 4. aprila 2016. godine prebačen u Finsku, kako bi odlsužio ostatak kazne.

Miletić se Haškom tribunalu dobrovoljno predao februara 2005. godine.