latinica  ћирилица
26/10/2018 |  13:58 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Za migrante na GP Maljevac nema smještajnih kapaciteta

Graničnoj policiji BiH rečeno je da za ostatak migranata koje se nalaze na Graničnom prelazu Maljevac nema smještajnih kapaciteta iako je granična policija omogućila i obezbijedila uslove za njihov prevoz. Zvanično, migranti se na ovom graničnom prelazu nalaze u statusu kvo.

"Migrantima je ranije nuđena alternativna lokacija u kampu Trnovi koja je blizu graničnog prelaza, ali ona migrantima ne nudi bolje uslove od onih na kojoj se nalaze trenutno, pa bi njihovo izmještanje na ovu lokaciju bilo besmisleno", izjavila je portparolka Granične policije BiH Sanela Dujković.

Granična policija ostaje na terenu i učiniće sve što je neophodno kako bi onemogućila migrante da ugroze granični prelaz.

U Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) su nam nezvanično rekli da je je počelo izmiještanje migranata, koji su smješteni u bihaćkom đačkom domu, u prostore nekadašnje fabrike Bira zbog rekonstrukcije đačkog doma. U njemu su smještene ranjive kategorije, žene i djeca.

U IOM-u su nam rekli da ova organizacija nije nadležnna za pronalazak smještaja migrantima, već za pomoć pri njihovom smještanju.

Vlada Unsko-sanskog kantona, na danas održanoj vanrednoj sjednici, razmatrala je aktuelnu situaciju uzrokovanu migrantskom krizom.

Na graničnom prelazu Maljevac kod Velike Kladuše i dalje se nalazi oko 120 ilegalnih migranata koji žele da pređu iz BiH u Hrvatsku. Situacija mirna, za razliku od proteklih dana, izjavila je portparol Granične policije.