latinica  ћирилица
26/10/2018 |  18:14 ⇒ 27/10/2018 | 08:58 | Autor: RTRS

Kasarnu Ušivak preplavili migranti - desetine noćile vani!

Kasarna Ušivak već je popunjena do posljednjeg mjesta, a migranta je sve više. Više desetina noć je provelo ispred kasarne.

Uprkos tome, iz Bihaća u Hadžiće i dalje pristižu pojedinačno i u grupama. Autobusom je danas dovezeno njih šezdesetak, a tridesetak, uglavnom porodica, moralo je biti preseljeno u Salakovac. Iz Međunarodne organizacije za migracije upozoravaju da se aktivnosti provode bez dogovora i koordinacije.

Kapija je i danas zatvorena i ulazak u kasarnu onemogućen novinarskim ekipama, ali i migrantima. Tridesetak ih je noć provelo pod vedrim nebom. Među njima i Pakistanac Јusuf, kojeg je policijska patrola sprovela sa sarajevske ulice.

Јusuf Ša, iz Pakistana, kaže da im je policija rekla da idu u migracioni centar. Prije tri dana dovezeni su ovdje rano ujutro, a već oko 10 - 11 časova im je poručeno da odlaze odavde. Policija ih je, kako navodi, ostavila i otišla.

Da u Evropsku uniju nisu dobrodošli uvjerili su se Iranaci, sin i majka, koji su uspjeli stići do Slovenije, gdje su se petanaestak dana skrivali po šumama. Ponudili su im da potpišu zahtjev za azil, a potpisivali su vlastitu deportaciju. Hrvatska policija tukla ih je i oduzela im novac i telefone, a žale se i na tretman ispred kasarne Ušivak, gdje su takođe proveli noć.

- Poslali su me ovdje, a ovdje, da znate, policajac je vikao na ljude. Ali kad ste vi i drugi novinari došli, počeo je da se smješka, pitao želimo li vodu. Tad su rekli da ostanemo i da će vidjeti šta mogu učiniti - kaže Sina Ramazanian, iz Irana.

Njegova majka Fatima priča da su dobili papire za 15 dana boravka, ali da ona želi da ostane ovdje. Kaže da želi da njen sedamnaestogodišnji sin nastavi školovanje u BiH ili Hrvatskoj, samo ne u Iranu, te da ne želi da joj neko daje besplatnu hranu, jer može da radi.

Pred kapijom kasarne mogla bi nastati i veća gužva. Broj migranata već je premašio planirani kapacitet za smještaj 200 lica. Danas ih je blizu 300, a pristižu novi ....

Za migrante su obezbijeđeni obroci i medicinska pomoć, ali ne i za one koji su ostali ispred zatvorene kapije. Neophodnim kontejnerima za smještaj, nadaju se do kraja iduće nedjelje. Zima je očito brža od tzv. koordinatora migranske krize, koja bi mogla prerasti i u humanitarnu.