latinica  ћирилица
26/10/2018 |  19:02 ⇒ 27/10/2018 | 09:17 | Autor: RTRS

Za migrante se i dalje traži adekvatno rješenje

Fabrika Bira u Bihaću novi je privremeni dom stotinak migranata koji su do sada boravili pod šatorima, u blizini Đačkog doma.

Oni koji će se u narednim danima uputiti ka prihvatnom centru, nisu voljni da se sele, ali pristaju, ako su u Biri bolji uslovi.

Na pitanje da li će ići u novi kamp Bira, migranti odgovaraju pitanjem, "Da li su tamo bolji uslovi, ako jesu, idemo tamo".

Prioritet je premjestiti najranjivije kategorije – porodice s djecom, maloljetnike bez pratnje, oni kojima je potrebna medicinska zaštita. Nakon njih, nadležni će tražiti smještaj i za ostale migrante, što je, kažu u UNHCR-u, preduslov za sljedeći važćan korak.

"Pronalazak rješenja za regulisanje njihovog statusa, da li će to biti azil ili neka druga vrsta statusa, koji nudi legitimna rješenja, vidjećemo", ističe Dorijan Klasnić, viši savjetnik za odnose s javnošću u UNHCR-u BiH.

I dok se traži rješenje, mještani bihaćkog naselja Veliki lug nezadovoljni zbog toga što su pogoni Bire pretvoreni u prihvatni centar. Nisu zadovoljni ni mještani Velike Kladuše, koji su i danas jedina pomoć migrantima, koji četvrtu noć dočekuju u šatorima, dvije stotine metara udaljeni od graničnog prelaza Kladuša-Maljevac.

Bišćani kažu da im je žao tih ljudi, djece...

"Ne radi vlast svoje, samo uzimaju novac. I mi se možemo naći u takvoj situaciji. Treba im pomoći, da ljudi prođu kud žele", smatraju mještani.

Prolaza nema, kao ni odgovora na pitanje gdje će biti premješteni, koji su od nadležnih danas tražili iz Granične policije BiH i Vlade Unsko-sanskog kantona. Lokalitet Trnovi, kao opcija, za migrante i za Graničnu policiju, nije prihvatljiva opcija. Zbog toga što je neuslovan i zbog blizine graničnog prelaza.

"Tako da je premještaj ovih ljudi, koji prema njima ima iste uslove, nonsens, s obzirom da će se vrlo brzo vratiti i napraviti isti problem i situaciju kao što je sad", kazala je Sanela Dujaković, portparolka Granične policije BiH.

Osim što nije izvjesno gdje će biti premješteno oko 120 migranata, među kojima ima djece i žena, nije izvjesno ni kada će u funkciji biti sam granični prelaz. Iako je saobraćajnica do prelaza prohodna drugi dan, hrvatska strana i dalje ne želi da podigne rampu.