latinica  ћирилица
27/10/2018 |  20:03 ⇒ 20:12 | Autor: SRNA

Migracioni centar u "Biri" neće dovesti nove migrante u Bihać

Koordinator Međunarodne organizacije za migracije za zapadni Balkan Peter van der Overart rekao je da cilj otvaranja migracionog centra u nekadašnjoj fabrici "Bira" u Bihaću nije dovođenje novih migranata i izbjeglica u ovaj grad, već smanjivanje njihovog broja u đačkom domu u Borićima.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

"U toku posljednjih sedam dana u Borićima je bilo smješteno blizu hiljadu ljudi. Zbog toga su nastale tenzije i problemi za lokalno stanovništvo", rekao je Overart novinarima u Bihaću.

On je rekao da je migracioni centar u nekadašnjoj Fabrici "Bira" osposobljen u vrlo kratkom vremenu, te da mu je kapacitet 450 mjesta, a moguće ga je i povećati ako bude potrebe za tim.

Overart kaže da je centar osiguran zaštitnom ogradom radi kontrole ulaza i izlaza migranata i izbjeglica.

"Angažovali smo lokalno stanovništvo na osposobljavanju centra. Ovdje uglavnom borave muškarci samci. I u narednih nekoliko dana ćemo smještati migrante u ovaj centar", rekao je Overart.

On je ukazao da su ubrzani radovi na đačkom domu kako bi boravak migranata i izbjeglica bio uslovan u toku zime, što znači da će to smanjiti mogućnost da oni borave na javnim površinama ili privatnim objektima, prenosi N1.

"Za sigurnost migranata i izbjeglica u centrima su angažovane i privatne agencije za obezbjeđenje. S nama sarađuju i partnerske organizacije", rekao je Overart.

Smještanje migranata i izbjeglica u bivšu Fabriku "Bira", koja je pretvorena u migracioni centar, počelo je juče.