latinica  ћирилица
28/10/2018 |  18:24 ⇒ 29/10/2018 | 11:52 | Autor: RTRS

Migrantsku krizu osjete i privrednici

Prve posljedice migrantske krize osjećaju i privrednici. Više desetina njih protestovalo je u Velikoj Kladuši, i to zbog i dalje zatvorenog graničnog prelaza Maljevac. Ističu da trpe ogromnu štetu, a od nadležnih institucija zahtijevaju da migrante što prije izmjeste s prostora uz granicu. Privrednicima su se na protestu pridružili i građani.

Granični prelaz Maljevac jedan je od najfrekventnijih u BiH i za ovu oblast znači život, poručuju preduzetnici iz Velike Kladuše. Kažu da već šest dana, zbog zatvaranja granice, svi privredni subjekti u ovom gradu posluju s padom prometa i do 50 odsto.

U najvećem problemu su izvozno orijentisana preduzeća koja su suočena s velikim gubitkom vremena i kašnjenjima tokom isporuka. Na primjer, put iz Velike Kladuše do Ljubljane, umjesto sedam sati, zbog aktuelne situacije traje tri dana.

- Zamislite, kamion koji vozi 300 kilometara do Ljubljane ovdje stoji tri dana, a to je samo jedan primjer. Ako se ovo nastavi, bićemo primorani da otpuštamo radnike - kaže Nedžad Mizirdić, vlasnik preduzeća iz Velike Kladuše.

Hrvatska strana neće otvoriti prelaz sve dok se migranti ne izmjeste s lokacije na kojoj se nalaze. Јuče su i privrednici razgovarali s migrantima, kako bi ih privolili da se premjeste. Pošto to nije urodilo plodom, odlučili su da se okupe i javno negoduju. Od nadležnih institucija zahtijevaju hitno pomjeranje migranata sa graničnog prelaza Maljevac, kako bi se on otvorio za saobraćaj.

- Ne možemo shvatiti da su državni organi dozvolili da to toliko traje, jer znamo da nijedna zemlja na svijetu ne bi to dozvolila ni šest sati, a kamoli šest dana. A kako je krenulo, ako ne dignemo glas, to će trajati sedmicama, možda i mjesecima - ističe Ibrahim Đedović, predsjednik Udrženja privrednika Velika Kladuša.

Nakon obraćanja, privrednici su na ulicama Velike Kladuše organizovali protestnu šetnju, na kojoj su im se pridružili i građani. I oni su, kako kažu, ogorčeni, jer im je uskraćena sloboda kretanja.

- Moja djeca su u Sloveniji i ne mogu obići familiju, jer ne mogu preći. Ovo je jedno veliko ruglo - kaže Zlatko Veljačić.

Dovoljno je vidjeti ulice ovog grada u večernjim časovima i uvjeriti se da je migranata više od domaćeg stanovništva, koje se iz straha za bezbjednost zatvara u domove, tvrde Kladušani.

- Preksinoć su provalili kuću pored moje, a ušli su kroz prozor. Žena i dijete su se jako uplašili - kaže Suada Delić.

Za to vrijeme, situacija na granici je nepromijenjena. Tu su jake policijske snage i zaštitna ograda sa hrvatske strane i oko 200 migranata u šatorima sa bh. strane. Uprkos protestima, zahtjevima, pa čak i molbama privrednika iz Velike Kladuše, migranti su odlučni da ostanu na ovom mjestu, svega stotinu metara udaljenom od graničnog prelaza Maljevac.

Čini se da se na završetak ove krize neće još dugo čekati, jer su privrednici odlučni da problem riješe što prije. Granična policija BiH već je uputila više pisanih i usmenih apela nadležnim institucijama za rješavanje situacije na Maljevcu. Na odgovore se i dalje čeka.